Veel vragen over coronavirus, Christian Hoebe van de GGD geeft antwoord

Print

Prof. dr. Christian Hoebe geeft antwoord op lezersvragen (deel 1). Video: De Limburger

Sittard -

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus CoV2 in Nederland loopt op. De teller staat nu op 18. Limburg is nog vrij van coronazieken, maar vragen zijn er alom. Christian Hoebe, hoofd van de afdeling infectieziekten-bestrijding bij de GGD Zuid-Limburg geeft de antwoorden. Dit is deel 1 (deel 2 volgt nog).

Kunnen huisdieren zoals honden en katten ook besmet raken en het virus verder verspreiden?

„Daar is nog weinig onderzoek naar gedaan. We weten wel van enkele besmette honden. Zij bleken maar weinig van het virus bij zich te dragen, waarmee ze niet erg besmettelijk zijn. Zo lijkt het gevaar gering. Anderzijds: dit CoV2-virus én vorige coronavarianten komen oorspronkelijk uit het dierenrijk. Bij dit nieuwe virus lijkt het erop dat de bron een vleermuis is, bij de SARS-epidemie van 2002 was het een wilde civetkat. Ja, dieren spelen dus een rol, maar over onze huisdieren maak ik me geen zorgen.”

Lees het laatste nieuws over het coronavirus

Loop je in een sauna meer risico om besmet te raken door de hoge luchtvochtigheid en warmte?

„Nee, niet om dié reden in elk geval. Dit virus houdt juist meer van een drogere omgeving. Wat wél mee kan spelen, is dat je met veel mensen in een kleine ruimte zit. Dat kan, als er iemand tussen zit die ziek is, ervoor zorgen dat het virus zich sneller verspreid.”

Hoe staat het met de ontwikkeling van een vaccin of medicijnen tegen Covid-19; de ziekte die het CoV2-virus veroorzaakt?

„Qua behandeling kunnen we nu weinig doen voor ernstig zieke patiënten, behalve extra vocht of zuurstof toedienen. Wat medicatie betreft wordt onder meer gekeken naar het antimalariamiddel chloroquine. Chinese studies wijzen uit dat het de koorts dempt, dat mensen een minder ernstige longontsteking ontwikkelen en eerder virusvrij zijn. Ook aan een vaccin wordt hard gewerkt, maar ik verwacht dat voorlopig niet. Als het al snel klaar is, dan zal het eerst nog uitgebreid op mensen moeten worden getest. Een extra uitdaging daarbij is dat het virus in de tussentijd van vorm kan zijn veranderd, muteert, en dat het vaccin dus niet meer goed werkt.”

Er wordt ook gekeken naar behandeling met bloedplasma?

„Klopt, dan gaat het om bloedplasma van mensen die al genezen zijn van het nieuwe virus. Die er dus antistoffen tegen hebben aangemaakt. We moeten zien of het helpt. Een andere lijn is te kijken of vaccins die eerder ontwikkeld zijn voor SARS en MERS kunnen helpen. CoV2 is weliswaar een nieuw virus, maar daar wel aan verwant.”

Als je de gewone wintergriep hebt, of hebt gehad, kun je dan ook nog besmet raken met het coronavirus?

„Ja. In principe zijn het twee verschillende virussen. Voor wie dat overkomt, is het wel erg vervelend. Je bent immers al verzwakt door het eerste virus. Als daar die tweede besmetting overheen komt, kan de situatie snel ernstiger worden. We zitten nu behalve met corona ook midden in het gewone wintergriepseizoen, dus dit scenario is niet uitgesloten. Anderzijds: bij 80 procent van alle patiënten kent corona een opvallend mild verloop, ze zijn binnen een week weer beter.”

Fabrikant Nike sloot maandag haar hoofdkantoor wegens een besmettingsgeval, men zette er zich aan een grote schoonmaak…

„Eigenlijk hebben we het dan over de vraag hoe lang kan een virus buiten het lichaam, op een tafel, een deurklink of toetsenbord overleven? In principe enkele dagen. Maar dat wil niet zeggen dat, als een ziek iemand niest en er druppels op tafel blijven liggen, deze ook dagen erg besmettelijk blijven. Het aantal virusdeeltjes in die druppels neemt snel af, na een dag is er nog maar 10 procent over. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen: reinig die tafel met 70 procent alcohol, of grotere oppervlakten zoals een vloer met chloor. Veel meer kans om besmet te raken dan door die snotdruppels op tafel, loop je als iemand die ziek is vlakbij in hoesten uitbarst: dan komen er talloze druppeltjes in de lucht. Of als die persoon je hartelijk de hand schudt. Daarom zeggen we ook steeds: handen wassen.”

Het nieuwe coronavirus treft vooral ouderen en mensen die al verzwakt zijn, door bijvoorbeeld hartfalen of longproblemen. Over baby’s en zwangere vrouwen horen we minder…

„Daar is ook nog niet veel over bekend. Het lijkt erop dat zwangere vrouwen niet meer risico lopen dan hun niet-zwangere leeftijdgenoten. Baby’s of kinderen die ziek worden, dat hoor je bijna niet. En als ze al ziek worden, dan zijn de klachten zeer mild.”

Maken we ons te druk over CoV2?

„Het is goed om je druk te maken over een nieuw virus. Omdat niemand er immuniteit tegen heeft opgebouwd, kan iedereen ziek worden. Maar je moet ook kijken naar de impact van dit virus. Het is geen ebola. Daar ligt het sterfterisico op 50 procent. Bij CoV2 ligt het ergens tussen 0,5 en 3 procent. Dat sterftecijfer wordt ‘vervuild’, doordat in landen waar de epidemie al verder is gevorderd mildere ziektegevallen niet meer worden getest. De sterfte wordt overschat. Ik denk dat het eerder rond 1,5 procent ligt. Dat is nog altijd hoger dan de gewone griep, hoewel we ook daar soms uitschieters zien. In 2018 bijvoorbeeld werden tijdens een extreem lang griepseizoen in ons land 950.000 mensen ziek, van wie er 9500 overleden. Toen al zagen we dat de zorgsector het nog maar nauwelijks aankon. Dus stel je voor als er nu miljoenen mensen ziek zouden worden. Daarom doen we er alles aan om de uitbraak van CoV2 in bedwang te houden. Alleen al bij de GGD zijn er honderd mensen druk mee. Mensen testen, isolatie, quarantaine, contactonderzoek. Tot nu toe lukt het nog.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger