Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat

Print
Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat

Afbeelding: Shutterstock

Als we straks te maken krijgen met een ander klimaat, kunnen we daar net zo goed van profiteren, vindt tuingoeroe Romke van de Kaa. Deze planten doen het goed in een warmere en drogere omgeving.

Het gaat slecht met de bijen, het gaat slecht met de vlinders en ja: zelfs met de slak en de mol gaat het niet goed. Of er nog iets te redden valt weet ik niet, maar we kunnen het in elk geval proberen. Te beginnen met onze eigen tuin. Door daar met de oorlogvoering tegen insecten en andere dieren te stoppen, of die strijd nu chemisch of biologisch is.

Aan de verandering van het klimaat kunnen we weinig doen in onze tuintjes, al zouden we onze eigen kruiden, groenten en fruit kunnen kweken. Dat scheelt transport, verpakking en verwarming van kassen. Het blijft raar om biologisch geteelde peterselie in een plastic potje bij de supermarkt te moeten halen.

1,7 graden

De afgelopen 130 jaar is het wereldwijd gemiddeld 1 °Celsius warmer geworden. In Nederland is dat zelfs 1,7 graden. De laatste dertig jaar was waarschijnlijk de warmste periode in 1400 jaar. Dat zegt het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN. Deze eeuw wordt een verdere stijging van de temperaturen op aarde verwacht.

Ik heb geen idee hoe de tuin er over tien jaar uitziet, maar voor mijn geestesoog zie ik een jungle vol bananen, mimosa’s en vijgenbomen.

Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat
De vijg. Foto: Shutterstock

De vijg

Laten we met de vijg beginnen. Zo langzamerhand is die al gemeengoed geworden. In de afgelopen warme zomers hebben we volop vijgen kunnen oogsten. Vroeger plantte je een vijgenstruik tegen een muur, zodat je hem ’s winters met een rietmat kon afdekken. Nu hoeft dat niet meer, je kunt hem overal planten als vrijstaande boom. De ene vijg is de andere niet; kies er een met sappige vruchten en decoratief blad, bijvoorbeeld de variëteit ‘Brunswick’. Neem ‘Brown Turkey’ als hij niet te groot mag worden. De vijg kan goed tegen droogte.

Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat
Sierbanaan. Foto: Shutterstock

De sierbanaan

Voordat we eetbare bananen uit eigen tuin kunnen oogsten zal er wel wat tijd voorbijgaan, maar sierbananen kunnen we al planten. Geen plant waarmee je meer indruk maakt dan met de banaan, met zijn enorme peddels van bladeren. Musa basjoo is de wetenschappelijke naam van de Japanse vezelbanaan, de meest winterharde soort. Schrik niet als hij in de winter tot de grond toe afvriest, dat is normaal. Bananen zijn geen bomen maar vaste planten; ze lopen in het voorjaar weer uit en kunnen dan met gemak in één seizoen een hoogte van 3 meter bereiken.

Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat
Pawpaw. Foto: Shutterstock

De pawpaw

Een exotische vruchtboom waarmee je goede sier kunt maken is de pawpaw, een boom uit Noord-Amerika die daar ook prairiebanaan wordt genoemd. De vruchten zijn hier moeilijk te krijgen, waarschijnlijk omdat ze lastig te verschepen zijn. Ze smaken naar een kruising tussen mango en banaan. Plant een pawpaw in de halfschaduw en plant hem jong. Een grote boom zal nooit goed vastgroeien. En plant er altijd twee, want pawpaws hebben kruisbestuiving nodig.

Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat
Windmolenpalm. Foto: Shutterstock

De windmolenpalm

Dadel- en kokospalmen zijn misschien nog een stap te ver, maar er zijn minstens vijf soorten palmen die je met ons nieuwe klimaat best in de tuin kunt proberen. De bekendste is de Chinese windmolenpalm, de Trachycarpus fortunei. Het nadeel van deze palm is dat hij een flinke stam maakt, met alleen bovenop een toef blad, zodat hij bij het ouder worden steeds meer doet denken aan een vlaggenmast. De Europese dwergpalm uit Zuid-Europa blijft lager bij de grond en is beter geschikt voor de kleine tuin. Van het blad kun je een waaier maken, voor als het de komende zomer weer zo heet wordt. Ook de palm kan prima tegen een droger klimaat.

Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat
Mimosa. Foto: Shutterstock

De mimosa

De mimosa staat binnenkort in iedere tuin, vermoed ik. Vooral in de beschutte binnentuinen van onze steden maakt de struik een goede kans de winter door te komen. De mimosa kun je zelf zaaien, maar het is een gedoe: je moet het zaad met kokend water overgieten. Bovendien duurt het lang voordat een zelfgezaaid mimosaboompje bloeit. Een volwassen struik is snel gekocht en hoeft niet veel te kosten. Er zijn al berichten - uit Zeeland - van mimosa’s die zich in de tuin hebben uitgezaaid. Wees voorzichtig met kalk, daar houdt de mimosa niet van.

Laat je tuin profiteren van het veranderende klimaat
Dahlia. Foto: Shutterstock

De dahlia

Een groot voordeel van onze zachtere winters is dat je dahlia’s, gladiolen en anemonen gewoon in de grond kunt laten. Vroeger moest je die elk najaar oprooien en vervolgens vorstvrij bewaren. Om dan in het voorjaar te ontdekken dat de muizen alle gladiolenknollen hadden opgepeuzeld. Ik woon in een koud deel van Nederland en laat mijn dahlia’s in de grond zitten. Voor de zekerheid gooi ik er wat blad overheen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen