Vitesse vraagt KNVB opheldering over videoscheidsrechter

Print
Vitesse vraagt KNVB opheldering over videoscheidsrechter

Vitesse stapt naar de KNVB over de video-arbitrage. De Arnhemse club wil opheldering over de recente beslissingen van de VAR. Die hebben bij de eredivisionist tot veel onvrede geleid.

Vitesse wil de toegevoegde waarde van de Video Assistant Referee (VAR) beslist niet in twijfel trekken, zo stelt de clubleiding. De eredivisionist vraagt wel hoe de arbitrage consequent kan zijn. ‘Gezien de recente en bewezen foutieve beslissingen bij de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle en de thuiswedstrijd tegen PSV.’

Lees ook: Afschaffen is geen optie, maar de tijd is wel rijp voor het aanpassen van de buitenspelregel

VAR-systeem

De VAR is bezig met het tweede seizoen in Nederland. Een scheidsrechtersteam ondersteunt vanuit het KNVB-hoofdkwartier in Zeist de arbitrage op het veld met behulp van camerabeelden. Op die wijze kunnen goals, strafschopsituaties, buitenspel en rode kaarten extra worden bekeken.

Tegen PSV (2-1 verlies) kreeg Vitesse onlangs via de VAR een discutabele strafschop tegen. De Arnhemse club werd vervolgens een penalty onthouden, terwijl door PSV’er Pablo Rosario duidelijk hands werd gemaakt. Tegen PEC Zwolle (4-3 nederlaag) kreeg Vitesse juist een strafschop tegen voor hands. Die beslissing leidde alom tot verbazing en kritiek op de VAR.

Lees ook: Strafschoppen Feyenoord en Fortuna: arbiter wil deze week in Zeist gaan praten over rol van VAR

‘Aantoonbaar benadeeld’

De voetbalbond en Vitesse hebben nu een gesprek op de agenda staan. ,,Hoewel we ons verlies uiteraard nemen, zijn we aantoonbaar benadeeld”, verklaart algemeen directeur Pascal van Wijk van Vitesse. ,,Het wekt frustratie en irritatie in de hand als beslissende momenten nadelig uitpakken. Temeer omdat zowel de dienstdoende arbiter als in een andere wedstrijd een KNVB-official achteraf allebei eerlijk hebben aangegeven dat er kapitale fouten zijn gemaakt.”

,,De insteek van de VAR is dat wedstrijden eerlijker verlopen”, stelt Van Wijk. ,,Wij zijn daarom voor de ontwikkeling van de VAR. Maar dat er consequent gehandeld dient te worden, is meer dan eens gebleken.”