Week 26: Limburg bevrijd, maar razzia’s gaan gewoon door
Na een onderbreking van tweeënhalve maand kan de mis weer worden opgedragen in de Pancratiuskerk in Heerlen
In de eerste week dat de hele provincie bevrijd is, zitten duizenden Limburgers geëvacueerden nog in bezet gebied. Zij lopen nog altijd gevaar om bij razzia’s opgepakt te worden. De katholieke kerk neemt ondertussen maatregelen om ervoor te zorgen dat de evacués die in protestants gebied zijn ondergebracht te behouden voor het geloof.
Heel Limburg is bevrijd
Priesters moeten ‘kudde’ behouden voor ’t geloof
De Roermondse bisschop Lemmens is er niet gerust op. Heel Limburg is bevrijd maar duizenden Limburgers zitten nog in de bezette provincies Groningen, Drenthe en Friesland. En dat is protestants gebied. Om de ‘kudde’ te behouden voor het katholieke geloof, heeft hij geestelijken meegestuurd met de evacuatie. Op 8 maart stuurt hij een brief naar zijn pastoors en roept ze op goed voor de evacués te zorgen: „Alleen zo zullen onze mensen geestelijk behouden kunnen blijven.”
Lees ook: Zuster Josefa vluchtte met tweehonderd weesjes uit Roermond naar Friesland
Limburg bevrijd, maar de razzia’s gaan gewoon door
Heel Limburg is nu bevrijd, maar toch moeten veel Limburgers nog uitkijken voor razzia’s. De geëvacueerde mannen van de dorpen op de oostelijke Maasoever zitten nog in bezet gebied en Duitsers willen dat alle mannen graven aan hun verdedigingswerken. Daarom voeren ze razzia’s uit in Gelderland, Drenthe, Friesland en Groningen. „Als we zo iets horen is het zaak om ons uit de voeten te maken en ergens een schuilplaats op te zoeken” schrijft Jan Daemen uit Well in zijn dagboek.
Lees ook: ‘Dachau in Maastricht?’ Strafkampen na de bevrijding toneel van wraakacties
Pancratiuskerk in Heerlen na herstelwerk weer open
Na een onderbreking van tweeënhalve maand kan de mis weer worden opgedragen in de Pancratiuskerk in Heerlen. De kerk werd tijdens de jaarwisseling getroffen door een bom en liep forse schade op aan de linkerzijbeuk. Antiek, meubilair, schilderijen en kostbare glas-in-lood-ramen werden verwoest. Muurdelen raakten ontzet, gescheurde gewelven moesten worden hersteld.
Lees ook: De ene na de andere Limburgse kerk wordt opgeblazen in de laatste oorlogsmaanden
Amerikanen verlaten hoofdkwartier Maastricht
De Tapijnkazerne in Maastricht is vijf maanden het hoofdkwartier geweest van het Amerikaanse negende leger. Vanuit Maastricht werden de Amerikaanse acties aan het front in en rond Aken geregisseerd. Maar nu het front weer in beweging is, schuiven de generaals mee. De Rijn is bereikt en ze verhuizen het hoofdkwartier op 10 maart naar Mönchengladbach.