Video: Eerste Limburger besmet met coronavirus

Print

Christian Hoebe over eerste Limburgse coronoabesmetting. Video: De Limburger

/ Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Een 55-jarige man uit Geleen is besmet met het nieuwe coronavirus CoV2. Dat bevestigt de GGD Zuid-Limburg. Het is de eerste bevestigde corona-zieke in Limburg en de inmiddels 39ste in Nederland.

De man verblijft thuis in isolatie net als zijn vrouw, die sinds woensdag eveneens griepachtige klachten heeft. De beide kinderen van het echtpaar zijn niet ziek.

Het gezin vierde vorige week vakantie in Zuid-Tirol, Italië. Zeer waarschijnlijk is de man daar besmet geraakt. Zijn echtgenote wordt donderdag getest, om zeker te weten of ook zij besmet is met het nieuwe CoV2-virus.

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus

Eerste coronabesmetting in Limburg. Video: De Limburger

Onder controle

Volgens Christian Hoebe, hoofd van de afdeling infectieziekten van de GGD Zuid-Limburg, is er geen reden voor zorg over verdere besmetting door de Gelener. ”Het gezin heeft sinds de thuiskomst uit Italië verder met niemand contact gehad.” Hij prijst de man, die volgens hem precies volgens het protocol gehandeld heeft en direct nadat hij serieuze klachten kreeg heeft gebeld met de huisarts. “We hebben deze casus geheel onder controle. Er is geen reden voor verder contactonderzoek, dat hebben we eigenlijk in gesprek met het gezin al gedaan.”

De thuisisolatie van het echtpaar in Geleen stopt zodra ze weer klachtenvrij zijn en de GGD dat met een dubbele test heeft bewezen, aldus Hoebe.

De carnavalsoptocht in Sittard, die eerder moest worden uitgesteld vanwege de storm, gaat zondag gewoon door. Ook de thuiswedstrijd van Fortuna Sittard vrijdagavond tegen Zwolle komt niet in gevaar, zo verzekerde burgemeester Cox tijdens een persconferentie.

Hoebe had ook goed nieuws. Van de tien Limburgers die afgelopen dagen zijn getest omdat ze intensief contact hebben gehad met mensen in coronahaard Gangelt, bleek uiteindelijk niemand besmet. Het RIVM meldde woensdag dat het aantal besmettingen landelijk gestegen is van 23 tot 38, de Limburgse zieke zit daar nog niet bij. Van de vijftien nieuwe patiënten liggen er vier in het ziekenhuis, elf zitten er thuis. In Belgisch Limburg zijn woensdag de eerste drie zieken bevestigd: in Hasselt, Luik en Neerpelt.

Coronavideo met Christian Hoebe deel 2. Video: De Limburger

In Belgisch Limburg werden woensdag de eerste drie coronazieken bevestigd. Volgens het Belang van Limburg gaat het om een leerkracht van een school in Neerpelt, een leerlinge van een internaat in Hasselt en een man die recent werd opgenomen in het ziekenhuis in Luik. De leerkracht zou sinds ze besmettelijk is geen contact hebben gehad met leerlingen of collega’s, aldus de krant. Datzelfde geldt voor de leerlinge van het internaat. Beide zijn waarschijnlijk besmet geraakt in Noord-Italië.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger