Sterk FC Utrecht maakt malaise voor Ajax compleet en is eerste bekerfinalist

Print
Sterk FC Utrecht maakt malaise voor Ajax compleet en is eerste bekerfinalist

Afbeelding: BSR Agency

Ajax heeft de volgende mokerslag geïncasseerd. FC Utrecht was woensdagavond in de halve finale van de KNVB beker in een kolkende Galgenwaard te sterk (2-0) voor de dolende Amsterdammers.

Hoe nu verder? Het is een vraag die na het laatste fluitsignaal zichtbaar van de Ajacieden afstraalde. Opnieuw stelden ze hevig teleur, opgejaagd door een tegenstander die bloed rook. Zoals elke tegenstander momenteel voelt dat er tegen Ajax veel te halen valt. Illustratief voor de onmacht was de aanleiding van de tweede treffer van FC Utrecht. Edson Alvarez, die weer eens in de basiself mocht starten, ging totaal onnodig naar de grond in een duel met Sander van de Streek. De Mexicaan raakte de middenvelder, waarna Simon Gustafson de toegekende strafschop eenvoudig kon benutten en de thuisclub op een 2-0 voorsprong zette.

Vol onbegrip en ongenoegen keken de Ajacieden elkaar aan. Ajax is Ajax niet meer en de oplossing is niet gevonden. Dusan Tadic luidde afgelopen zondag al de noodklok dat er bepaalde afspraken in het veld niet werden nagekomen was voor de routinier een doorn in het oog. In de voorbije dagen vonden dan ook de nodige praatsessies plaats op De Toekomst. De conclusie was helder. ,,De neuzen moeten dezelfde kant op’’, zei Ten Hag kort voor de wedstrijd. ,,We halen niet het niveau dat we in de maanden hiervoor hadden. We moeten terug naar de basis.’’

Sterk FC Utrecht maakt malaise voor Ajax compleet en is eerste bekerfinalist
Foto: ANP

Terug naar de basis. Ajax slaagde er ook tegen FC Utrecht wederom niet in. Van onderlinge chemie, in balbezit, bij balverlies en in de omschakeling, was opnieuw geen sprake. Belangrijker dan de basisplaatsen voor Edson Alvarez en Jurgen Ekkelenkamp, was de nieuwe rol voor Daley Blind voor het spel van Ajax. De Amsterdammer stond niet langer meer centraal achterin, maar vormde de controlerende schakel voor het Latino-centrum Alvarez en Lisandro Martinez. Blind moest in balbezit het rustpunt vormen aan de bal, en bij balverlies als balansbewaker fungeren.

Net als alle andere sterkhouders wist hij niet het gewenste niveau te halen. Ze konden bovenal niet voorkomen dat Ajax in de omschakeling opnieuw een paradijs werd voor de counterende aanvallers van de tegenstander. Aanvallen met de deur op slot was vanaf het begin van het seizoen het uitgangspunt voor Ajax. Maar in de finalemaanden van het seizoen staat die deur weer wagenwijd open. FC Utrecht zakte in en gokte op de snelheid van Gyrano Kerk. Een spelopvatting die vooraf was uit te tekenen, maar toch leverde het de Amsterdammers continu problemen op.

Sterk FC Utrecht maakt malaise voor Ajax compleet en is eerste bekerfinalist
Foto: ANP

En bij een zuchtje tegenwind, zakte Ajax opnieuw in elkaar. Twaalf minuten voor rust kon Sander van de Streek een indraaiende vrije trap van Simon Gustafson geheel vrijstaand binnen koppen. Voor de vijfde keer op rij maakte de tegenstander van Ajax het eerste doelpunt van de wedstrijd. Weer moest de ploeg in de achtervolging. Zonder vertrouwen, zonder vorm, zonder stabiliteit, zonder dreigende doelkansen, zonder noemenswaardige stootkracht.

En zo werd de halve finale van de KNVB Beker de volgende martelgang voor de kwetsbare ploeg van Ten Hag. In zes dagen tijd is de zo veelbelovende driefrontenstrijd van Ajax gereduceerd tot enkel nog een strijd om het landskampioenschap. Een perspectief dat niet past bij de torenhoge ambities. Ajax is verworden tot aangeschoten wild en niemand lijkt te weten wat het benodigde lapmiddel is.

Luister hier naar de nieuwste aflevering van de voetbalpodcast van De Limburger:

VOETBALPODCAST 2 MAART 2020. Video: De Limburger