Minister Bruins krijgt lawine aan vragen tijdens coronadebat

Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uitbraak van coronavirus © ANP

Vooral de PVV botst donderdag met de coalitiepartijen in een debat over de corona-crisis. Vanuit de regeringspartijen klinkt voornamelijk lof over de nuchtere Nederlandse aanpak, de oppositie in de Tweede Kamer is een stuk kritischer. Maar alle Kamerleden storten een berg vragen uit over zorgminister Bruins.

Edwin van der Aa

Verschillende partijen - waaronder CDA, PVV en SP - hebben eerder al kritiek geuit op de ‘passende maatregelen’ die ons kabinet steeds zegt te nemen. Op straat valt daar weinig van te merken, vinden kritische politici. Toch krijgt tijdens het debat vooral de PVV, de grootste oppositiepartij, de wind van voren vanuit de regeringspartijen.

Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wakkert PVV’er Chris Jansen de angst aan voor het virus. VVD’er Hayke Veldman en D66’er Antje Diertens hekelen dat de partij van Wilders suggereert dat het RIVM onjuiste en verouderde informatie over de wereldwijde situatie zou verspreiden. ,,Het is soms informatie van weken geleden!”, pareert Jansen (PVV).

Meer maatregelen inzetten

Jansen (PVV) wil dat minister Bruins meer maatregelen inzet, zoals volop testen op corona en de grenzen dicht voor mensen uit landen met infectiehaarden. ,,De coalitiepartijen zetten al die andere landen weg alsof ze maar wat aanmodderen. Terwijl onze minister maar slappe maatregelen neemt. En waarom speelt Bruins er geen open kaart over dat tot 60 procent van de Nederlanders besmet kan raken?”

Maar ook regeringspartij CDA vindt het moeilijk uit te leggen dat er vlak over de grens, in Duitsland, al veel strenger wordt opgetreden tegen corona dan bij ons. Verder wil Kamerlid Joba van den Berg weten wie er nou wel en wie niet getest wordt op het virus. En graag zou het CDA ook een Europese aanpak willen van de bestrijding.

De SP is onder meer geïnteresseerd in het ‘briefje voor Bruins’. Kamerlid Maarten Hijink vraagt zich af of de minister de regie wel in handen heeft of dat hij zich te veel laat verrassen door de gebeurtenissen in het corona-dossier. Forum voor Democratie geeft aan niet te pleiten voor paniek, maar Kamerlid Theo Hiddema wil volledige openheid van zaken.

Vertrouwen in experts

De VVD maakt zich geen zorgen over de bestrijding van corona, meldt Kamerlid Hayke Veldman. ,,Ik heb vertrouwen in de experts van het RIVM en de minister. Zij handelen adequaat. De samenleving is afgelopen weken nauwgezet op de hoogte gehouden. Het gaat erom of wij goed bezig zijn en daar ben ik gerust op. Hoeveel geïnfecteerden we ook zullen krijgen.”

D66‘er Antje Diertens vindt dat we ‘de brandweer niet moeten storen tijdens het blussen’. Hijink (SP) meent dat de liberale partijen doen alsof er niets aan de hand is. ,,De vraag is ook of we straks bij een epidemie de gewone zorg wel in stand kunnen houden.”

De ChristenUnie krijgt kritiek vanuit de PVV, omdat Kamerlid Carla Dik-Faber wel heel veel vragen stelt over de aanpak, maar weigert zich kritisch uit te laten over het kabinet.

Infectiehaarden

Landen als Italië en Zwitserland schrappen evenementen of laten ze momenteel zonder publiek plaatsvinden. Ook worden scholen gesloten. In Italië en China, waar grote infectiehaarden heersen, zijn zelfs complete gebieden van de buitenwereld afgesloten.

Eerder deze week kwam het kabinet voor het eerst in crisissamenstelling bijeen om noodscenario’s uit te werken, mocht het uitdraaien op een corona-epidemie. Zo kan het leger worden ingezet voor de massale opvang van zieken als het virus niet meer in te tomen valt. Ook ziekenhuizen bereiden zich voor op het ergste geval.

Minister Bruins (Medische zorg) is verantwoordelijk voor de aanpak van de crisis. Hij krijgt vooralsnog van de meeste partijen in de Tweede Kamer goede kritieken, omdat hij rustig blijft en adequaat handelt. Maar de Kamer heeft ook vragen genoeg, vooral over praktische zaken, die Bruins vandaag goed moet behandelen om de politieke rust te bewaren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal