Expositiereeks als eerbetoon aan Aad de Haas

Aan de Haas. © W. Bartels

Op 30 december 2020 zou Aad de Haas 100 jaar zijn geworden. Om de Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots te eren, organiseren SCHUNCK Heerlen, Limburgs Museum Venlo en Chabot Museum Rotterdam een estafette aan exposities.

onze verslaggever

Jongerengroep Driver’s Seat van SCHUNCK neemt binnenkort de aftrap met een eigen tentoonstelling. Vanaf mei presenteert het Limburgs Museum de expositie Verboden Kunst.

In september presenteert SCHUNCK, beheerder van de grootste publieke Aad de Haas-collectie, de overzichtstentoonstelling Tegendraads. Het Chabot Museum in Rotterdam neemt in begin 2021 het stokje over. Museum van Bommel van Dam in Venlo sluit eveneens inhoudelijk aan met programmering op locatie.

Jubileum

Gedurende het hele jubileum ‘Aad de Haas 100 jaar’ worden er publieksactiviteiten georganiseerd op diverse locaties door de musea zelf en met diverse samenwerkingspartners onder wie de Sint Cunibertuskerk in Wahlwiller en Galerie Rob van Rijn in Maastricht.

De Haas’ leven en zijn omvangrijke oeuvre zijn van grote waarde; voor Limburg én voor Nederland. Zijn werk werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers als ‘entartet’ bestempeld en hij belandde in de gevangenis. In 1944 wist hij met zijn vrouw Nel naar Zuid-Limburg te vluchten, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen en werken als bewogen en maatschappelijk betrokken kunstenaar.

Tegendraads

De Haas, die in 1972 overleed, is vooral bekend van zijn religieus getinte werk. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog speelde hij een geheel eigen rol in het Limburgse kunstklimaat. Hij wees trendgevoelige ontwikkelingen resoluut af en bleef werken in een zeer bijzonder en persoonlijk oeuvre in een figuratieve, expressionistische traditie. Bij de Haas was deze eigenwijsheid geen stilistische kwestie. Hij wordt gekenmerkt door een absolute versmelting van zijn leven en werk en door een niet aflatende productie: hij kon niet anders dan ‘mooie dingen’ maken, geheel voor zijn ‘eigen gein’.

De Haas was in zijn werkhouding en leven altijd tegendraads; activisme en autonomie gingen bij hem hand in hand. Werk van de kunstenaar is terug te vinden in verschillende museale collecties en in diverse privécollecties verspreid over Nederland.