Lidl breidt aanbod vegan en vega flink uit en introduceert eigen burger

Print
Lidl breidt aanbod vegan en vega flink uit en introduceert eigen burger

Lidl breidt het aantal vegetarische en veganistische producten uit. Afbeelding: Lidl Nederland

Supermarktketen Lidl verdrievoudigt vanaf donderdag het aantal vegetarische en veganistische producten in de schappen. Binnen het vega-assortiment komt de discounter met de zogenoemde Next Level Burger.

Met de verdrievoudiging wordt 21 procent van het gekoelde aanbod in het vlees-, kip- en visschap vegetarisch of vegan. Lidl wil klanten zo een duurzaam en betaalbaar alternatief voor vlees aanbieden. Het is een forse uitbreiding, aangezien Lidl eerder in totaal slechts negen vegan- en vegaproducten in de schappen had liggen. Dat worden er nu 27, waarvan er 11 vegan zijn en 16 vega.

Andere supermarkten zijn al jaren bezig het aanbod van vegetarische producten te vergroten. Anderhalf jaar geleden breidden Albert Heijn en Jumbo hun assortiment flink uit. De meeste supermarkten hebben bijvoorbeeld hun eigen burger. Albert Heijn is het grootst, zegt Isabelle Boerdam, initiatiefnemer van de Week zonder Vlees die volgende week begint.

,,Jumbo heeft twee jaar geleden een enorme inhaalslag gemaakt en staat nu ongeveer op hetzelfde niveau als AH, maar daarvoor was Albert Heijn de voorloper. Al heel lang”, zegt ze. Volgens Boerdam is Lidl vergeleken met de grote supermarktketens nog klein. ,,De grote jongens hebben misschien wel 75 producten in het schap.”

Betaalbaar

Met de introductie wil Lidl ‘kwaliteit en duurzaamheid betaalbaar maken’, aldus woordvoerster Christine Braun. Volgens haar zijn producten van Lidl ‘mainstream’, oftewel bedoeld voor de massa. ,,Producten moeten bij Lidl voor elke portemonnee betaalbaar zijn, ook de vega- en veganproducten’’, aldus Braun.

,,Vleesvervangers worden vaak per twee stuks aangeboden, daardoor lijkt het prijsverschil wat hoger als je het vergelijkt met vlees dat in een grotere verpakking wordt aangeboden’’, legt Braun uit. Ze maakt hierbij de volgende vergelijkingen: ,,Voor een vegetarische kaasschelp (te vergelijken met een cordon bleu) betaal je bij Lidl 1,59 euro voor 200 gram en voor de vleesvariant van 250 gram 2,19 euro. Vega kipstukjes kosten 1,99 euro voor 175 gram, en de kipstukjes van 400 gram kosten 3,33 euro.’’