Zes nieuwe coronapatiënten in Limburg

© ANP

Het aantal Limburgers dat besmet is met het coronavirus is verder opgelopen naar zeven. Donderdag zijn zes nieuwe gevallen bevestigd, zo meldt de GGD Zuid-Limburg. Een van de patiënten ligt in strikte isolatie in het Zuyderlandziekenhuis, de andere zitten thuis in isolatie.

Serge Sekhuis

Woensdag maakte de GGD de eerste Limburgse coronazieke bekend, een 55-jarige man uit Geleen. Daarbij werd gezegd dat ook diens vrouw inmiddels griepachtige klachten had. Een test die gisteren bekend werd, bevestigt dat ook zij het CoV2-virus onder de leden heeft.

Bij de overige vijf nieuwe patiënten gaat het om een echtpaar uit Simpelveld, 48 en 44 jaar oud, en een 44-jarige vrouw uit Maastricht. Net als het echtpaar uit Geleen zijn zij besmet geraakt op vakantie in Noord-Italië. Van de twee overige nieuwe patiënten, een 52-jarige vrouw uit Sittard-Geleen en een 74-jarige man uit Beekdaelen, is nog niet bekend waar zij precies hun corona-besmetting hebben opgelopen.

Aparte kamer

De 74-jarige is opgenomen in het Zuyderlandziekenhuis in Geleen. Hij ligt in isolatie. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. “Er is geen risico op verdere besmetting binnen het ziekenhuis”, zegt Zuyderlandbestuurder David Jongen. “De man ligt op een kamer apart, waar hij heen is gebracht conform alle veiligheidsvoorschriften. Er is geen aanleiding om verdere maatregelen te treffen zoals het sluiten van afdelingen, alles draait gewoon door. Wel is één medewerker die woensdag onbeschermd in zijn buurt was uit voorzorg naar huis gestuurd. Deze heeft geen klachten.”

Lees hier alle actuele nieuws over het coronavirus

Contactonderzoek

De GGD Zuid-Limburg is inmiddels gestart met uitgebreid onderzoek. Aan alle nieuwe zieken is gevraagd met wie zij afgelopen dagen contact hadden. Volgens Christian Hoebe, hoofd infectieziekten van de GGD, kan dat onderzoek nog wel enkele dagen duren. Hij benadrukt opnieuw dat er geen reden is voor overdreven ongerustheid: “De GGD heeft de zaak onder controle.”

Donderdag werd ook bekend dat een medewerker van de Universiteit Maastricht besmet is met het coronavirus. De persoon woont over de grens in Duitsland en blijft voorlopig thuis. De universiteit verwacht niet dat de medewerker iemand in Maastricht heeft besmet.

Het RIVM maakte donderdag bekend dat landelijk het aantal corona-besmettingen meer dan verdubbeld is. Waren het er woensdag nog 39, inmiddels zijn het er 82. Uitgezonderd het echtpaar uit Geleen, zijn de nieuwe Limburgse zieken daarbij nog niet meegerekend. Bij de forse toename van het aantal zieken spreekt het RIVM over een ‘inhaal-effect’, dat vaker wordt gezien in dit stadium van een epidemie. Mensen die zich al langer ziek voelden, maar zelf niet actief om een test gevraagd hebben, doen dat nu alsnog.

Hoebe wijst ook op het Italië-effect, een merendeel van de nieuwe besmettingsgevallen, zowel in Limburg als nationaal, kent daar zijn oorsprong. De verwachting is dan ook dat het aantal coronazieken komende dagen nog verder zal toenemen, ook in Limburg. In Noord-en Midden-Limburg zijn tot dusverre nog geen bevestigde coronazieken opgedoken..

Het verder gestegen aantal besmettingen in Limburg is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of andere drastische maatregelen te nemen. Burgemeester Annemarie Penn, voorzitter ook van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, meldde dat op de donderdag geopende kunstbeurs Tefaf wel extra voorzorgsmaatregelen zijn genomen zoals extra zeeppompjes en een informatiestand over corona van de GGD. “Er liggen scenario’s klaar als op de beurs een besmettingsgeval zou opduiken.”