Eindhoven zet in op avondrace Formule E

Maastrichtenaar Robin Frijns in actie in het Formule E-kampioenschap. © BSR Agency

De initiatiefnemers van het naar Eindhoven halen van de Formule E zetten in op een avondrace. Daarmee wil de organisatie straks de verbintenis met ‘Eindhoven Lichtstad’ extra cachet geven.

Door Frank van den Heuvel

Dat bleek donderdag bij de presentatie van de plannen in Eindhoven.

Of het Formule E-circus - de snel populair wordende klasse voor electrisch aangedreven auto’s - in Eindhoven neerstrijkt, wordt pas volgend jaar juni definitief duidelijk. In maart 2021 moet het bidbook aangeleverd zijn, het ultieme voorstel, waarna de toewijzingscommissie van de internationale autobond FIA een besluit neemt. Eindhoven wil graag in het raceseizoen 2021-2022 een plekje krijgen op de kalender.

In de Formule E-klasse komt onder andere de Maastrichtenaar Robin Frijns uit.

Eerste keer in het donker

Om het bidbood onderscheidend te maken ten opzichte van de concurrentie van andere steden die een race willen, zet Eindhoven in op een avondrace. Het zou de eerste keer zijn dat er een Formule E-race in het donker wordt gehouden. In de Formule 1 zijn er meerdere races die bij kunstlicht worden gehouden, zoals in Abu Dhabi en Bahrein en voorheen Singapore.

,,We willen met het meest innovatieve bidbood komen, waar men eigenlijk geen nee tegen kan zeggen”, zegt een enthousiaste initiatiefnemer Peter-Paul Laumans. ,,Eindhoven en licht zijn van oudsher zeer nauw aan elkaar verbonden, dat willen we extra benadrukken met de inzet op een avondrace.”

De organisatie gaat proberen om het parcours van de straatrace langs herkenbare gebouwen in het centrum te laten voeren. Als voorbeeld van ‘iconische plekken’ noemde Laumans onder meer het Philips Stadion, de Witte Dame, het Klokgebouw, de Blob en het Evoluon.