Feyenoord maakt gehakt van NAC

Print
Feyenoord maakt gehakt van NAC

Berghuis viert de zege. Afbeelding: BSR Agency

Feyenoord had geen kind aan reuzendoder NAC. De Rotterdammers veegden de ploeg van trainer Peter Hyballa donderdagavond van het veld en stelden daarmee een plek in de bekerfinale veilig (7-1).

Feyenoord kan op 19 april voor de veertiende keer in de clubhistorie de beker winnen. De plek in de finale tegen FC Utrecht werd in recordtempo veiliggesteld. Er waren nog maar nauwelijks twintig minuten gespeeld en er stond al een veilige 3-0 op het scorebord in de kletsnatte Kuip. Halverwege was de schade voor de Brabanders zelfs al 5-0.

NAC had een kwartier lang brutaal de regie opgeëist in Rotterdam, maar bij de allereerste gelegenheid dat Feyenoord opdook in het strafschopgebied van de club uit de eerste divisie, was het meteen raak. Steven Berghuis sneed een vrije trap messcherp aan en de Argentijn Marcos Senesi kopte keurig raak.

Feyenoord maakt gehakt van NAC
Bozenik deelt zijn vreugde met de fans van Feyenoord. Foto: BSR Agency

Chef dode spelmomenten Said Bakkati balde op de bank zijn vuisten. Voor de zoveelste keer dit seizoen. De assistent-trainer van Dick Advocaat mocht, toen het in oktober bijltjesdag was voor de technische staf van Feyenoord, gewoon blijven zitten. De clubleiding had een dikke streep gezet door de namen van Jean-Paul van Gastel, Roy Makaay en Denny Landzaat, maar vroeg de 37-jarige Groninger of hij wilde aanblijven omdat hij prima werk leverde in Rotterdam.

Advocaat hevelde Bakkati van de tribune naar de bank en wilde dat zijn assistent zich nadrukkelijk met de dode spelmomenten zou gaan bezighouden. Dat doet de voormalig speler van Heerenveen, ADO Den Haag, Go Ahead Eagles, FC Zwolle en Emmen met verve.

Bakkati speurt doordeweeks minutieus naar gaten in de defensieve organisatie van de komende tegenstanders en stemt daar de corners van Feyenoord op af. Alleen al in de eerste drie wedstrijden na de winterstop (Heerenveen thuis, Fortuns Sittard uit, Heracles uit) scoorde Feyenoord uit een dood spelmoment. Zondag in Eindhoven was het wederom raak toen Eric Botteghin scoorde.

Feyenoord maakt gehakt van NAC
Foto: BSR Agency

NAC zag dus ook Senesi toeslaan uit een vrije trap en de bezoekers waren bij het eerstvolgende dode spelmoment zo bang voor een tegentreffer dat Finn Stokkers en vooral aanvoerder Ignacio Monsalve aan Botteghin gingen hangen om een doelpunt te voorkomen. VAR Pol van Boekel sloeg alarm in Zeist en Jochem Kamphuis rende naar de stip. Steven Berghuis zette Feyenoord op 2-0, vijf minuten na de openingstreffer.

Het bleek meteen de doodsteek voor NAC. Keeper Nick Olij verslikte zich in Róbert Bozenik (3-0), Ridgeciano Haps verschalkte de keeper met een gevoelige boogballetje, maar dat was nog niets vergeleken met de werkelijk sublieme stiftbal die Berghuis van zijn voet liet vertrekken om de 5-0 op het scorebord te zetten.

Toen Kamphuis voor het rustsignaal floot, kregen de spelers een staande ovatie van de aanhang. Feyenoord was halverwege al lang en breed zeker van het feit dat de ijzersterke reeks onder Advocaat zou worden uitgebreid naar zeventien duels zonder nederlaag. Dertien competitieduels ongeslagen en vier bekerwedstrijden is de ploeg al ongeslagen. Op de tribune ter hoogte van de spelerstunnel klapten John van den Brom en Jordy Zuidam uiteraard niet enthousiast mee. De trainer en technisch directeur van FC Utrecht weten na donderdagavond helemaal zeker dat ze op 19 april in de Kuip een loodzware klus te klaren hebben.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot #29. Video: De Limburger