Optocht Sittard alsnog afgelast: ‘Mensen maken zich toch meer zorgen om corona dan de autoriteiten’

Print
Optocht Sittard alsnog afgelast: ‘Mensen maken zich toch meer zorgen om corona dan de autoriteiten’

Beeld van de kinderoptocht van vorig jaar. Afbeelding: Johannes Timmermans archief De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De carnavalsoptocht in Sittard gaat zondag alsnog niet door. Optoch Kommitee Zitterd heeft dat vrijdag besloten, omdat te veel deelnemers zich hebben afgemeld.

Volgens voorzitter Peet van Erp van het optochtcomité is het door de vele afmeldingen niet meer mogelijk een representatieve optocht te houden. Veel groep meldden zich op het laatste moment af. „Mensen maken zich toch meer zorgen om het coronavirus dan de autoriteiten”, zegt Van Erp.

Lees ook: Het ene café laat de versiering hangen voor de verplaatste optocht in Sittard, het andere twijfelt nog

Afgeblazen

Eerder op de dag meldde secretaris Guus Queisen nog dat er een kwart minder deelnemers zouden meedoen. Toen waren er nog negentig en honderd groepen en einzelgängers aangemeld voor de uitgestelde kinder- en grote optocht. Die zouden gecombineerd trekken, nadat ze eerder waren afgeblazen vanwege het slechte weer. Het afgelasten is voor het optochtcomité de derde domper op rij. Later daalde het aantal deelnemers volgens Van Erp tot rond de zestig. Omdat veel grote groepen zich terugtrokken en het optochtcomité inschatte dat er nog meer afmeldingen zouden volgen besloot de organisatie de optocht af te gelasten.

Lees ook: Afgelastingen op carnavalszondag: streep door optochten Heerlen, Blerick, Geleen, Sittard, Weert en meer

Groen Licht

Eerder op de dag adviseerde schoolbestuur Kindante al niet mee te doen aan de kinderoptocht, ondanks het feit dat de gemeente en Veiligheidsregio groen licht gaven. Kindante stelt dat ze een eigen verantwoordelijkheid heeft voor ouders, leerlingen en leerkrachten. Scholen waren vrij in de keuze of ze het advies zouden opvolgen. In elk geval trok Kindcentrum Sittard zich terug.

Het besluit is voor deelnemers een domper. Van Erp verwacht dat er wel deelnemers zijn die kritiek hebben op het besluit.