In hoger beroep zwaardere straffen voor bevrijdingspoging met helikopter uit gevangenis Roermond

Print
In hoger beroep zwaardere straffen voor bevrijdingspoging met helikopter uit gevangenis Roermond

Afbeelding: Annemiek Mommers/Bert Jansen/ANP/iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar -

Negen mannen zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van één tot zes jaar. Ze waren betrokken bij de voorbereiding van de kaping van een helikopter. Ook zijn ze veroordeeld voor een poging om Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te bevrijden.

Het gerechtshof legde vrijdag veel zwaardere straffen op dan de rechtbank eerder. De negen mannen waren in oktober 2017 van plan om crimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond te bevrijden, met behulp van een gekaapte helikopter. Na een tussenlanding zouden ze de helikopter overnemen.

Lees ook: Tot 9 jaar celstraf geëist voor ontsnappingspoging met helikopter uit gevangenis Roermond

Een speciaal uit Colombia overgevlogen piloot zou die besturen. Maar zover kwam het niet; de politie greep voortijdig in. Op de dag van de geplande ontsnapping kwam de politie op enkele plekken in actie en schoot een vluchtende verdachte dood in Oud-Roosteren.

Lees ook: Hoe de politie een spectaculaire ontsnappingspoging wist te voorkomen

Eerder sprak de rechtbank alle verdachten vrij van de poging tot bevrijding, omdat daar nog niet echt een concreet begin mee was gemaakt. Het hof vindt echter dat de verdachten wel degelijk bezig waren die bevrijding voor elkaar te krijgen, door onder meer een huis te huren en de piloot te bestellen, en komt daardoor nu met zwaardere straffen.

Lees ook: Benaouf A. krijgt vier jaar extra cel voor poging heli-ontsnapping gevangenis Roermond

De rechtbank veroordeelde eerder wel vier mannen wegens onder meer het voorbereiden van die helikopterkaping, de andere drie voor medeplichtigheid hieraan.

De twee die de grootste rol speelden kregen nu van het gerechtshof zes jaar cel. De anderen kregen straffen van één tot vijf jaar. De Colombiaanse piloot moet vier jaar de cel in.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →