Rainbow City Maastricht wil diversiteit vieren

Print
Rainbow City Maastricht wil diversiteit vieren

Regenboogzebrapad Vrijthof. Afbeelding: archief Peter Schols

Maastricht / Itteren -

Het ‘diversiteitsevenement’ Rainbow City Maastricht gaat definitief door op 6 juni 2020. Het organiserend comité presenteerde zich zaterdag op de Markt, waar het nieuwe Maastrichtse evenement ook gaat plaatsvinden.

Het programma van de dag is nog niet bekend, zegt medeorganisator Marjos Hardy. Het enige dat al vaststaat, is dat de coverband Anderkovver een optreden verzorgt.

Ambities

Rainbow City Maastricht is losjes gebaseerd op andere Rainbow City-evenementen in andere steden, maar wil zich nadrukkelijk niet alleen richten op de LHBT-gemeenschap. „Wij willen breder zijn, zo divers mogelijk”, zegt Marjos Hardy. „Dat is hard nodig in deze tijd, waarin antisemitisme, homofobie en racisme flink de kop opsteken. Wij denken dat dat heel belangrijk is. Wij willen er zijn voor iedereen.”

Initiatiefnemer is Maastrichtenaar Jef Verheijde, ook wel bekend als de zingende kapper. Hij is tevens de voorzitter van de Stichting Rainbow City Maastricht. Hij heeft zich weliswaar laten inspireren door Pride Amsterdam, maar benadrukt net als Hardy dat dit evenement zich richt op iedereen en zo veel mogelijk etnische, culturele en reli­gieuze diversiteit wil uitstralen. Wel heeft hij zijn ambities voor deze eerste editie wat naar beneden moeten bijstellen, zegt hij.

Riskant

Aanvankelijk was het de bedoeling in een parade van de Markt naar het jongste evenemententerrein Stadsweide bij de Gashouder te lopen, waar een spectaculaire slotmanifestatie zou worden gehouden, maar dat is te ambitieus, zegt Verheijde nu. „Een parade vind ik te riskant, ik heb daar diverse organisatoren over gesproken. Het risico dat er te weinig belangstelling is, is te groot. Die parade komt er dit jaar definitief niet. Het wordt een kleinschalig evenement op de Markt, van twee uur ’s middags tot ongeveer acht uur ’s avonds. We beginnen klein, groeien kan altijd nog.”

MVV

Er moeten nog optredens worden geregeld en er komen ook informatiestands. Voor de financiering is de stichting afhankelijk van sponsoren, maar Verheijde hoopt stiekem ook op ondersteuning van gemeente en provincie. Volgens hem hebben onder meer MVV en de Universiteit Maastricht hun medewerking al toegezegd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →