Limburgse Noah Demba: ‘Bij rugby is nooit gedoe in het veld’

Print
Limburgse Noah Demba: ‘Bij rugby is nooit gedoe in het veld’

Noah Demba (l), trots op rugby. Afbeelding: Torena

Stramproy / Maastricht / Itteren -

Noah Demba is lid van de dorpsraad in Stramproy, EHBO-hulpverleenster, studeert European Business aan de Universiteit Maastricht én is sterspeelster van Maastricht Rugby Club.

Vrouwenrugby roept herinneringen op aan onbezorgde kindertijd in de natuur. De beeldvorming is anders. Rugby wordt door menigeen gezien als een keiharde sport. Veel vrouwen beginnen er dan ook niet aan uit angst voor botbreuken. „Natuurlijk loop je tegen elkaar op, maar je traint erop om met je harde delen - je schouder en je heup - in te komen. Rugby ziet er harder uit dan het in wezen is en het is zeker geschikt voor vrouwen. Ook voor minder stevige types als ik”, oordeelt Noah Demba.

De hulpverleenster van EHBO Limburg kan het weten. Demba, opgegroeid in Stramproy en nu woonachtig in Maastricht, nam dit seizoen - in navolging van haar zus Aïcha - de ovalen bal in de hand.

„Bij de start wist ik niet echt veel van de spelregels. Alleen dat je de bal achter de try-lijn op de grond moest drukken. Maar ik vond ik het meteen fantastisch. Ik heb al aan veel sporten gedaan. Maar daar had ik altijd iets gemist, werd me duidelijk. Ik kan in rugby perfect mijn frustratie kwijt. Op een positieve manier welteverstaan!”

En inderdaad, de pijlsnelle poweratlete is niet of nauwelijks af te stoppen. Alle tackle-pogingen van de tegenstandsters ten spijt. Elegantie, snelheid en spierkracht subtiel vereend. En dan te bedenken dat vrouwen 160 jaar als bijna vanzelfsprekend werden uitgesloten bij rugby. „Een misser”, zegt Maastrichts nieuwe sterspeelster. „Want wie kan er nu gekant zijn tegen emancipatoire en sociale gelijkheid.”

De woorden verduidelijken waarom de meertalige Demba een perfect rolmodel is om met haar sprankelende persoonlijkheid het oer-Britse rugby-football een populariteitspush te geven bij meisjes en vrouwen in Limburg. „Rugby is veel socialer dan welke andere sport ook”, vindt Noah. „Er is nooit gedoe in het veld. Respect voor scheidsrechters, trainers en tegenstanders is gemeengoed.”

Dan: „En na afloop is iedereen poeslief voor elkaar. Hoffelijk zelfs. De teams delen alles, indien nodig zelfs de shampoo. En als toefje wordt er onder genot van een stuk taart en een pot bier gezellig nagebabbeld”, weet ze uit ervaring.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen