KLM schrapt vluchten naar Milaan en Venetië

Print
KLM schrapt vluchten naar Milaan en Venetië

Afbeelding: ANP XTRA

KLM heeft voor maandag alle vluchten naar Milaan en Venetië geschrapt vanwege de verspreiding van het coronavirus. Vakantiegangers die een reis hebben geboekt naar het gebied waarvoor het negatief reisadvies geldt kunnen die kosteloos annuleren en ze krijgen de reissom terug.

Directeur Frank Oostdam van reisbranchekoepel ANVR benadrukt wel: ,,Dat geldt voor reizen tot 3 april, dan wordt zoals het er nu naar uitziet de quarantaine opgeheven.’’

Lees hier alle actuele nieuws over het coronavirus

De vluchten naar Turijn, Genua en Bologna staan maandag vooralsnog wel gepland, zo laat een woordvoerder weten. Maar: ,,Gezien de snelheid van de ontwikkelingen kunnen vluchtschema’s veranderen. Wij adviseren onze klanten de KLM website en/of app goed in de gaten te houden. KLM volgt de ontwikkelingen nauwgezet en staat continu in contact met nationale en internationale gezondheidsautoriteiten en luchtvaartinstanties.’’

Volgens een KLM-woordvoerder is het geen probleem om personeel te vinden dat de vluchten naar het corona-gebied wil doen. Er komt deze week op iedere vlucht een speciale ‘corona-kit’ die uit de kast getrokken wordt als tijdens de vlucht een passagier corona-verschijnselen krijgt. Het personeel heeft dan beschermende brillen, plastic schorten met lange mouwen, gezichtsmaskers met filter, en veel alcoholhoudende handgel om met de zieke passagier om te kunnen gaan.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Reisbrancheorganisatie ANVR zegt dat alle reizen naar het gebied tot 3 april - tot die datum geldt de Italiaanse quarantaine - kosteloos zijn te annuleren. Maar voor de meivakantie - 25 april tot 3 mei - geldt dat niet. ,,Hoe de situatie tegen die tijd is, zien we dan wel.’’

Vertrek

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Noord-Italië op te vertrekken. De kans op besmetting met het corona-virus is te groot. Het openbare leven in de getroffen gebieden ligt plat. Scholen, musea en winkels zijn gesloten. Ook moeten mensen minstens een meter afstand tot elkaar houden. Nederlandse toeristen zijn er bijna niet meer in het gebied. Reisorganisatie TUI had vorige week welgeteld twee mensen op een stedentrip in Milaan en Venetië. Zij zijn al weg. Er is nog een handjevol wintersporters die gisteren zijn gebeld met het verzoek om naar huis te rijden. Blijven is sowieso niet zinnig want de skiliften sluiten.

De Italiaanse regering kondigde in de nacht van zaterdag op zondag noodmaatregelen aan om de verspreiding van de ziekte te beteugelen. Het virus lijkt zich in Noord-Italië ongecontroleerd te verspreiden met bijna 6000 besmettingen en 257 doden. Alleen onder strenge voorwaarden mogen mensen grote delen van Noord-Italië verlaten. Buitenlandse toeristen mogen wel weg. Het gaat om vijftien delen in Noord-Italië die in quarantaine zijn, waaronder Lombardije, Rimini, Treviso en Reggio Emilia.

Truckers

Ook Nederlandse transportbedrijven worden getroffen door de maatregelen en hebben moeite om nog truckers te vinden die het corona-gebied in willen. Met het negatieve reisadvies zal dat nog moeilijker worden, verwacht Marco Raben van transportbedrijf Raben: ,,Wij werken veel met onderaannemers en die chauffeurs bedanken voor een rit naar Noord-Italië.’’ De handel is nog niet stilgevallen. Koen van de Bos van internationaal transporteur Germanetti in Breda heeft wekelijks zo’n 50 ritten naar Noord-Italië. ,,Vorige week dachten we dat de vraag af zou nemen, maar die nam juist toe.’’ Er is een dringend advies, maar geen verbod om vanuit Nederland om naar het gebied te gaan.