Eerste Limburgse coronadode woonde in verzorgingshuis in Sittard

© Getty Images/iStockphoto

De 82-jarige coronapatiënt die zondagochtend is overleden in het Zuyderlandziekenhuis woonde in zorgcentrum Hoogstaete in Sittard.

Serge Sekhuis

Bij een tweede bewoner van datzelfde tehuis is intussen ook een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Hij ligt op de intensive care van het ziekenhuis in Geleen en is ernstig ziek. Dat bevestigt David Jongen, de bestuursvoorzitter van Zuyderland.

Lees ook: Coronapatiënt Zuyderlandziekenhuis overleden

Maatregelen

Hoogstaete maakt deel uit van het Zuyderlandconcern. Er wonen zo’n 140 ouderen. In het tehuis zijn zondag direct maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo mag er slechts beperkt bezoek komen en is het restaurant tot nader order gesloten. Maaltijden worden op de kamers geserveerd.

In het deel van het tehuis waar de twee besmette mannen woonden, gebeurt dat met extra beschermingsmaatregelen zoals mondkapjes. Daar is de bewoners ook gevraagd om op hun kamer te blijven. Dagelijks wordt hun temperatuur gemeten. De overige bewoners mogen op de eigen afdeling vrij bewegen, maar hen is wel verzocht om voorlopig niet naar het winkelcentrum in de buurt te gaan.

Lees hier alles rondom het coronavirus.

Contactonderzoek

Het is in beide gevallen nog onbekend waar of door wie de mannen met het coronavirus besmet zijn geraakt. Dat maakt de situatie complex. „Ze zijn zelf in elk geval niet in Noord-Italië op vakantie geweest”, weet Jongen. De GGD doet ook in dit geval contactonderzoek. „We hebben nog heel wat uit te zoeken”, aldus Jongen, die rekening houdt met meer ziektegevallen in Hoogstaete.

Nog is niemand van de medewerkers in het tehuis ook ziek geworden. „Wel hebben enkelen van hen de voorbije dagen contact gehad met de beide bewoners, van wie we toen nog niet wisten dat ze met corona besmet waren. Hun klachten deden daar niet meteen aan denken”, aldus Jongen, die veel bezorgdheid bespeurt onder de bewoners van Hoogstaete. „Alles is erop gericht het virus in te dammen.”

De 82-jarige bewoner van het Sittardse tehuis is het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus in Limburg. Hij was al ernstig ziek toen hij met het virus besmet raakte. Landelijk heeft de uitbraak nu drie levens geëist. Het RIVM telt nationaal 265 coronazieken, onder wie 16 in Limburg. Behalve in Sittard doken afgelopen weekend nieuwe gevallen op in Maastricht en Roermond.

Intensive care

Woensdag werd al bekend dat een 74-jarige coronapatiënt uit Beekdaelen was opgenomen in het Zuyderlandziekenhuis. Ook hij ligt op de intensive care. Naast die man en de tweede Hoogstaete bewoner liggen er nog drie ‘verdachte’ patiënten. „Van hen wordt vermoed dat ze ook corona hebben, maar er is nog geen uitslag van de test.”

In het ziekenhuis zijn vooralsnog geen nadere maatregelen nodig, zoals het sluiten van afdelingen. Alle (verdachte) coronapatiënten liggen er in strikte isolatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal