Coronapatiënten in Venlo en Kessel; eerste besmettingen in Noord-Limburg

Print
Coronapatiënten in Venlo en Kessel; eerste besmettingen in Noord-Limburg

Afbeelding: REUTERS

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld / Ell / Ittervoort -

In Venlo en in Kessel zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om de eerste gevallen van corona in Noord-Limburg. Ook in Leudal (1), Sittard-Geleen (1), Beekdaelen (2) en Maastricht (2) zijn nieuwe besmettingen. Maandagavond laat werd duidelijk dat er ook in het Sint Jans Gasthuis in Weert een besmette patiënt is. De woonplaats van deze patiënt is niet bekendgemaakt.

Lees hier alle ontwikkelingen rondom het coronavirus.

In Limburg zijn er daarmee volgens de officiële cijfers in totaal acht nieuwe besmettingen, waarmee het totaal op 24 komt. De patiënt in het SJG is in de cijfers nog niet meegeteld. Zuid-Limburg heeft nu twintig besmettingen, Noord/Midden-Limburg vier. In heel Nederland zijn er 56 besmettingen bijgekomen. Het totaal aantal coronagevallen komt daarmee op 321.

Valuascollege

In Venlo gaat het om een gezin dat op vakantie is geweest in Noord-Italië. Een van de ouders is besmet. Twee van hun kinderen zitten op het Valuascollege. Ze zijn op school geweest terwijl ze al lichte griepachtige klachten hadden. Op de school wordt nu uitgezocht met wie de leerlingen contact hebben gehad. Een derde kind zit op het Blariacumcollege en heeft geen klachten, daarom is er op deze school geen risico van overdracht of verspreiding van het virus naar medeleerlingen of medewerkers van de school. Het hele gezin is thuis in isolatie.

Leerlingen van het Valuascollege die minimaal twee uur aaneengesloten in dezelfde ruimte hebben gezeten met de leerlingen met milde klachten, wordt gevraagd thuis te blijven als zij klachten van koorts en/of hoesten krijgen.

„We hebben alle ouders geïnformeerd”, zegt een woordvoerster van het Valuascollege. „Hoeveel leerlingen direct contact hebben gehad met de leerlingen weten we niet. De GGD voert het contactonderzoek uit.” Op dit moment zijn er dan ook geen leerlingen of medewerkers gevraagd thuis te blijven, zegt ze. „Overigens moeten we ook nog afwachten of de leerlingen besmet zijn met het coronavirus. Dat is nog niet duidelijk.”

VieCuri

Ziekenhuis VieCuri, met vestigingen in Venlo en Venray, meldt maandag dat twee van zijn medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Een van hen woont in Kessel, de woonplaats van de andere medewerker is niet bekend.

Een van de medewerkers kreeg vorige week thuis klachten en heeft zich toen per direct ziek gemeld. „Zondag is gebleken dat deze medewerker positief is getest”, zegt een woordvoerster van VieCuri. „De medewerker was al eerder thuis wegens ziekte, maar heeft niet met klachten gewerkt.” Volgens de RIVM-richtlijn hebben patiënten en medewerkers daardoor geen besmettingsrisico gelopen.

Maandag is een tweede medewerker, een vrouw uit Kessel, positief getest. Er is een contactonderzoek gestart onder patiënten en medewerkers. Daar waar nodig neemt het ziekenhuis maatregelen zoals patiënten in isolatie verplegen. De vrouw werkt ook bij het Gilde Zorgcollege in Venray. De patiënte en haar gezinsleden zijn in thuisisolatie. De GGD voert in nauw overleg met VieCuri en Gilde-opleidingen contactonderzoek uit.

Sint Jans Gasthuis

Maandagavond laat werd duidelijk dat er ook in het Sint Jans Gasthuis in Weert een besmette patiënt is. De patiënt wordt in isolatie verzorgd. De opname heeft geen gevolgen voor de zorgverlening in SJG. Inmiddels is een contactonderzoek opgestart om eventuele verdere verspreiding in kaart te brengen.

De patiënt was onlangs opgenomen en er zijn diverse testen uitgevoerd. Weliswaar voldeed de patiënt niet aan het risicoprofiel corona, maar sinds vorige week test het lab bij een aantal testen ook op corona. Deze test bleek positief. Inmiddels is een contactonderzoek opgestart om eventuele verdere verspreiding in kaart te brengen. Iedereen die in contact is geweest met de patiënt, is persoonlijk op de hoogte gesteld.

De persoon in Leudal die besmet is geraakt zit in thuisisolatie. De rest van het gezin heeft geen klachten. Ook zij blijven uit voorzorg thuis. Waar de inwoner van Leudal de ­besmetting heeft opgelopen, is niet bekend.

Ewals

Ook bij het bedrijf Ewals Cargo Care in Tegelen zijn twee medewerkers besmet geraakt. Zij zitten in thuisisolatie. Ze liepen de besmetting op tijdens een vakantie in Noord-Italië. Het lijkt er niet op dat zij andere medewerkers van het bedrijf hebben besmet, zegt directeur Sjoerd Ewals. „Ze zijn wel nog op het werk geweest, maar hadden toen niet de klachten die gelden als symptomen voor corona. Maar uit voorzorg hebben we al onze medewerkers in de vestiging Tegelen gevraagd om, als dat mogelijk is, zoveel mogelijk thuis te werken.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →