Inwoners Puth richten actiegroep HOPPA op om zwerfafval tegen te gaan

Print
Inwoners Puth richten actiegroep HOPPA op om zwerfafval tegen te gaan

HOPPA (v.l.n.r.): Bert Janssen, Tamar Levi, Karel Jans, Annemie Diederen, René ter Horst en Claudia Bosch. Afbeelding: Françoise Petersen

Puth -

Puth is omringd door natuurgebieden. Vogels, holle wegen en bloemenvelden sieren de omgeving op, maar ook zwerfafval. Inwoners van Puth komen daarom in actie en hebben HOPPA opgericht.

De inwoners van Puth zijn trots op de schoonheid van de omgeving. „Een schitterende parel waar we zuinig op moeten zijn’, zegt kunstenaar Bert Janssen, alias Burty. „Helaas is niet iedereen die mening toegedaan. Als je tegenwoordig door Puth loopt zie je vaak ontsierende dingen en daar moet een halt aan toegeroepen worden.”

HOPPA

„We zijn een dorp met bijna tweeduizend inwoners en deze storende elementen die niet in de natuur horen, worden herhaaldelijk besproken tijdens een babbeltje op straat. Op een gegeven moment hebben zes van ons zich samengepakt en hebben we HOPPA opgericht: Houdt Onze Parel Puth Afvalvrij.”

Steun

„Voor het gemak hebben we Puth in vijf delen verdeeld”, vervolgt Claudia Bosch-Swaen, ook één van de initiatiefnemers van HOPPA. „Elk deel heeft een coördinator toegewezen gekregen en zo hebben we het overzichtelijk gemaakt wanneer en waar weer een opruimbeurt nodig is. Dat is ook ons voornaamste doel: het traceren, opruimen en waar mogelijk ook het inperken van zwerfafval. Dit zal dan structureel gebeuren, waarbij helpende handen meer dan welkom zijn. Gemeente Beekdaelen ondersteunt ons ook door het leveren van onder andere hesjes en materialen.”

Toerisme

„Puth maakt deel uit van diverse wandel- en fietsroutes”, vervolgt Annemie Diederen. „Toeristen weten ons vaak te vinden. Tijdens wandel-of fietsevenementen of mooie zomerse dagen zie je vaak veel afval liggen. Blikjes, papiertjes van etenswaren, noem maar op. Dit wil overigens niet zeggen dat de vervuiling alleen door het toerisme komt. Helaas zijn het ook de inwoners zelf die rommel achterlaten. Laatst kwam ik tijdens mijn wandeling met mijn hond een schoen tegen in het bos. Tot op de dag van vandaag ben ik nog aan het uitkijken naar iemand die met maar één schoen rondloopt”, zegt ze lachend.

Lees ook: Steeds meer kleine plastic flessen in zwerfafval, statiegeld in zicht als remedie

De aftrap van HOPPA zal zaterdag 21 maart om 9.30 uur plaatsvinden tijdens de Nationale Opschoondag. Er wordt verzameld bij de oude voetbalkantine in Puth en van daaruit wordt in groepen alle windrichtingen opgelopen, om Puth gezamenlijk op te schonen. De opruimactie zal worden afgesloten met koffie en vlaai, om ook het sociale aspect niet uit het oog te verliezen. Geïnteresseerden kunnen meehelpen. Aanmelden kan via e-mailadres: hoppaputh@gmail.com.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen