De meeste asperges komen nog altijd uit Limburg en Brabant

Print
De meeste asperges komen nog altijd uit Limburg en Brabant

Afbeelding: Laurens Eggen

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel -

De asperges zijn vroeg dit jaar. Vanwege de hoge temperaturen liggen ze eind maart naar verwachting al op het bord. Het ‘witte goud’ komt waarschijnlijk uit Brabantse of Limburgse grond.

Dat blijkt uit cijfers over de teelt per gemeente in 2019 die LocalFocus bij het CBS heeft opgevraagd. De meeste vierkante meters aspergegrond vind je in de gemeente Peel en Maas. Zo’n 715 hectare van de gemeente bestaat uit grond waar de groente wordt verbouwd. Indrukwekkend, want dat is een vijfde van het totaal aan hectare grond voor aspergeteelt in Nederland.

Op de tweede en derde plek staan ook al Limburgse gemeenten, hoewel daar stukken minder aspergegrond is: Leudal (369 hectare) en Roerdalen (259). De kleinste ‘aspergegemeente’ is Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland). Daar wordt volgens CBS op 400 vierkante meter asperges verbouwd. Dat is minder dan een voetbalveld.

De op een na grootse aspergeprovincie is Noord-Brabant. Daar ligt ruim een derde van alle grond voor asperges, zo meldt LocalFocus. ‘In tien jaar tijd nam de ruimte voor het witte goud daar met ruim een kwart toe, in Limburg was dat zelfs met bijna de helft.’ Aspergeteelt is in opkomst: in de meeste andere provincies is ook een stijging te zien. Uitzonderingen zijn Zuid-Holland, Gelderland en Flevoland: daar was vorig jaar minder ruimte voor aspergeteelt dan in 2010.