Duizendponder in Meinweg: EOD laat hem donderdag ontploffen

Print
Duizendponder in Meinweg: EOD laat hem donderdag ontploffen

Explosie van een duizendponder in Heerlen in 2008. Afbeelding: SANNE LINSSEN

Vlodrop -

Een hobbyist met een metaaldetector heeft in natuurgebied De Meinweg bij Vlodrop een oude vliegtuigbom gevonden. Een gebied rond de vindplaats is afgezet. Donderdag wordt de bom ter plaatse tot ontploffing gebracht.

Het gaat om een duizendponder die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebied is terechtgekomen maar niet is ontploft. De vondst dateert al van 3 januari dit jaar. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aangegeven dat het explosief geen risico vormt zolang er niemand aan komt. Omdat de bom later deze week wordt opgeruimd is graafwerk nodig, en moet er nu dus wel een gebied worden afgezet.

Duizendponder in Meinweg: EOD laat hem donderdag ontploffen
Het afgezette gebied Foto: Gemeente Roerdalen

Bosgebied

Het explosief ligt volgens de woordvoerster in een bosgebied. Bewoners van Reewoude zijn maandag geïnformeerd over de maatregelen. Ook aan de Duitse kant van de grens zijn bewoners gewaarschuwd omdat ze donderdag mogelijk de klap van de explosie zullen horen.

De afzetting van het gebied is via een noodverordening geregeld. Die blijft gelden tot vrijdag 17.00 uur. Mocht het gebied eerder veilig zijn, dan wordt de verordening weer ingetrokken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee