Week 27: Koningin Wilhelmina keert terug in Nederland en Limburgse verzetsheld overlijdt in concentratiekamp

© ANP

Het zuiden van Nederland is grotendeels bevrijd en na vier jaar en tien maanden in ballingschap keert koningin Wilhelmina terug in Nederland. In het pas bevrijde Venlo vallen nog steeds doden door ongelukken.

onze verslaggevers

Heel Limburg bevrijd sinds 3 maart 1945

Zilveren buisje blijkt een landmijn te zijn

VENLO, maandag 12 maart. Het is maandagmiddag. Harrie Bouman, 15 jaar, uit Venlo helpt de Amerikanen bij het herstellen van de Maasbruggen. Thuis gekomen, laat hij zijn moeder een zilverkleurig buisje zien dat hij heeft gevonden. Hij wil het gebruiken bij het bouwen van een radio. Moeder waarschuwt hem, maar volgens de Amerikanen was het niks gevaarlijks. Harrie trekt aan een pinnetje en het buisje ontploft. De Duitse landmijn doodt Harrie.

Lees ook: Geen vrijheid voor geëvacueerde Limburgers in Friesland

Koningin Wilhelmina keert terug in Nederland

EEDE, dinsdag 13 maart. Koningin Wilhelmina keert na vier jaar en tien maanden ballingschap in Engeland terug in Nederland. Ze vliegt op 12 maart in het geheim naar Brussel en zet de volgende dag bij het van de kaart geveegde Zeeuws-Vlaamse grensdorp Eede weer voet op Nederlandse bodem. Ze bezoekt meerdere plaatsen in Zeeland en toont zich ontzet over de enorme oorlogsschade.

Marteling kon kapelaan Berix niet breken

MEERS , dinsdag 13 maart. Weer sterft een Limburgse kapelaan in concentratiekamp Bergen-Belsen. Jan Willem Berix uit Meers, kapelaan van de Pancratiusparochie in Heerlen, ging al snel na de inval van de Duitsers in het verzet. Na zijn arrestatie op 24 juni 1944 werd hij zwaar gemarteld, maar liet niets los. Hij stierf op 13 maart in Bergen-Belsen door uitputting nadat hij in kamp Oranienburg al had geleden aan dysenterie.

© Laurens Eggen

Britse oorlogscorrespondent dood na botsing met boom

William Ewart Rippon is op weg naar het front in Duitsland. Hij zit in een gewone auto die over de beschadigde wegen rond Venlo rijdt. Venlo is pas net bevrijd. Dan verschijnt om de hoek een tank. De bestuurder gooit het stuur om en de auto knalt op een boom. Enkele inzittenden zijn op slag dood. Rippon overleeft de klap, maar overlijdt alsnog op 16 maart in het Venlose Josefziekenhuis. Hij wordt begraven op de Britse begraafplaats in Venray, graf VII-E-6.