Aantal coronazieken in zorgcentrum Sittard loopt snel op

© Getty Images/iStockphoto

Het aantal bewoners van zorgcentrum Hoogstaete in Sittard dat besmet blijkt met het coronavirus loopt snel op. Dinsdagmiddag zijn vijf nieuwe besmettingen bevestigd. Daarmee komt het totale aantal op acht.

Serge Sekhuis

Een handvol andere bewoners én medewerkers met koorts- en hoestklachten is intussen getest, de uitslag daarvan volgt woensdag. Nog beperkt de corona-uitbraak in het verpleeghuis zich tot de twee afdelingen waar zondag al de eerste besmettingen werden geconstateerd. Een 82-jarige man die er woonde en besmet raakte overleed zondagochtend in het ziekenhuis in Geleen. Alle bewoners van de getroffen afdelingen worden in strikte isolatie verzorgd. Met de vijf nieuwe patiënten gaat het naar omstandigheden goed, zo meldt het Zuyderlandconcern.

Lees ook: Eerste Limburgse coronadode woonde in verzorgingshuis in Sittard

Het oplopend aantal zieken noopt Zuyderland tot verdergaande maatregelen in Hoogstaete. Bezoek wordt vanaf nu nog verder beperkt. Bezoekers moeten bovendien anderhalve meter afstand houden van de bewoners. Medewerkers met luchtwegklachten of koorts is opgedragen om per direct thuis te blijven. Eerder was al besloten tot een opnamestop en sluiting van het restaurant. Eten wordt op de kamer gebracht, waar nodig draagt het personeel een mondkapje. Op advies van de GGD mogen bewoners het gebouw niet verlaten. Zij moeten zoveel mogelijk op hun kamer blijven. Dagbesteding en groepsactiviteiten zijn voorlopig geschrapt.

Lees ook: Zeven nieuwe coronabesmettingen in Zuid-Limburg

Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg, noemt de corona-uitbraak in Hoogstaete “slecht nieuws en een groot probleem”, vooral omdat de bron van de eerste besmetting nog onbekend is. “Zeker is dat deze bewoners zelf niet in risicogebieden als Noord-Italië of China zijn geweest. Het virus moet dus via het personeel of bezoekers zijn binnengekomen. Waar begin je dan met het gebruikelijke contactonderzoek? Dit is een situatie waarvan je hoopt dat ze niet voorkomen. Een virus in een verpleeghuis is erg moeilijk te bestrijden. Daarbij heb je te maken met broze, vaak verzwakte ouderen. Mensen met onderliggend lijden, die extra risico lopen als ze besmet raken.”