Biden brengt Sanders slag toe bij voorverkiezingen Democraten

Joe Biden met zijn vrouw Jill © AFP

Voormalig vicepresident Joe Biden heeft op ‘Big Tuesday’ zijn rivaal Bernie Sanders een gevoelige slag toegebracht bij de voorverkiezing van de Democraten. De 77-jarige vicepresident onder Barack Obama kreeg volgens de Amerikaanse media de meeste stemmen in de staten Michigan, Missouri en Mississippi en liep in het verzamelen van het aantal gedelegeerden uit op zijn enige overgebleven grote rivaal.

Redactie

Biden haalde afgetekende overwinningen in de drie staten. De belangrijkste van de drie staten is Michigan, waar 125 gedelegeerden te verdelen zijn. Met 85 procent van de stemmen geteld, staat Biden op 52,8 procent tegen 37,7 procent voor Sanders. In de voorverkiezingen van de Democraten vier jaar geleden boekte Sanders in Michigan nog een ruime overwinning op Hillary Clinton.

Het verschil waarmee Biden Sanders versloeg in de zuidelijke staten Mississippi en Missouri was nog veel groter. In Missouri ging zo’n 60 procent van de stemmen naar de oud-vicepresident, in Mississippi 81 procent. In de drie andere staten waar dinsdag werd gestemd, North Dakota, Idaho en Washington, is de uitslag nog niet bekend.

Lees ook: De Amerika-roadtrip van Mark Verheijen: een weekend met Bernie

Biden riep na de goede uitslagen op tot eenheid in de partij. „We delen een gezamenlijk doel en samen zullen we Donald Trump verslaan”, zei hij vanuit Philadelphia. „Vanavond zijn we weer een stap dichter bij het herstellen van het fatsoen, de waardigheid en de eer van het Witte Huis. Dat is ons uiteindelijke doel.”

Sanders boekte goede resultaten bij de eerste drie voorverkiezingen, maar moest daarna toezien hoe Biden een comeback maakte en zijn eigen aanhang afnam. Via een campagnemedewerker liet de 78-jarige politicus weten niet met een reactie te komen na de uitslagen van dinsdag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal