Oud LVK-winnaar Jan Ridderbeekx onverwacht overleden

Print
Oud LVK-winnaar Jan Ridderbeekx onverwacht overleden

Ridderbeekx in zijn element: bij seniorenzitting het Sjoenkeltreffe in de Hanenhof in Geleen in 2010. Afbeelding: Peter Schols/ archief De Limburger

Geleen -

De Geleense zanger en liedjesschrijver Jan Ridderbeekx (1947) is dinsdag onverwachts overleden. Ridderbeekx schreef sinds 1973 liedjes. Hij stond in de jaren ‘80 meermaals in de finale van het Limburgs Vasteloaovesleedjes Konkoer (LVK) met liedjes als ‘Ós Limburgs paradies’, ‘Limburgs maedje’ en ‘De foekepot’.

In 1985 won hij het LVK samen met ‘The Fratellies’ met het nummer ‘Hauwt ‘m vas, de Vastelaovend’. Tijdens de jubileumtoer van de Stichting LVK begin dit jaar zong hij dat nummer nog een keer in zijn eigen Geleen.

Kritisch

Ridderbeekx schreef en zong diverse keren het winnende vastelaovesleedje voor zijn Geleen. Vaak hadden zijn liedjes een maatschappijkritische inslag. Zo ging het nummer ‘Dank veur stank’ over stankoverlast van de DSM in Geleen. In 2005 kreeg Ridderbeekx de ‘Piet Giesberts Herinneringsmedaille’ en in 2006 de Hoesorde van de Geleense stadscarnavalsvereniging De Flaarisse.

Lees ook: ‘Gelaen in de sjtruim van de tied’ in de Hanenhof

Nostalgisch

Ridderbeekx bleef schrijven en trad geregeld op in verzorgingstehuizen, waar hij zijn nostalgisch getinte eigen liedjes en covers van bekende Limburgse troubadours bracht. Vorig jaar werkte hij nog mee aan het project ‘Gelaen in de sjtruim van de tied’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen