Roerdalen herdenkt komend weekend de bevrijding met activiteiten in alle dorpskernen

Print
Roerdalen herdenkt komend weekend de bevrijding met activiteiten in alle dorpskernen

De jeep van de Amerikaanse militair Henry J. Blatt die tijdens de bevrijding van Herkenbosch op een mijn reed. Hij raakte zwaargewond, maar overleefde het ongeval. Afbeelding: archief Hugo Levels, historisch onderzoek Dwayne Beckers

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje -

Roerdalen staat komend weekend stil bij de bevrijding van de gemeente, 75 jaar geleden. Vrijwilligers van de stichting 75 jaar bevrijding Roerdalen hebben in alle dorpskernen een gevarieerd programma samengesteld.

Een groep van ongeveer 80 re-enactors en 27 historische legervoertuigen is in alle kernen aanwezig om de festiviteiten op te luisteren. Het startsein voor de bevrijdingsvieringen wordt vrijdag om 17.45 uur in zaal Housmans aan de Dijk 13 in Montfort verricht door burgemeester Monique de Boer en gouverneur Theo Bovens. Vervolgens zijn er zaterdag activiteiten in Melick, Posterholt en Herkenbosch en zondag in Vlodrop en Sint Odiliënberg.

Hieronder een overzicht van de activiteiten per dorpskern.

Montfort, vrijdag 13 maart

19.00-19.45 uur herdenkingsceremonie bij het oorlogsmonument op de rotonde. Er zijn toespraken van de gouverneur en de burgemeester , muziek en er worden drie stenen onthuld. Re-enactors zijn aanwezig met oude legervoertuigen; 19.45-10.30 uur: vanuit het oorlogsmonument rijdt de bevrijdingsstoet naar de kerk. Belangstellenden volgen te voet. Daar staan re-enactors in kleding uit de jaren veertig te zwaaien met vlaggetjes; 20.30-23.00 uur: feest bij Kafee Ane Kerk, dat voor deze gelegenheid is ingericht in de stijl van ‘Allo allo’, het café uit de bekende televisieserie.

Melick, zaterdag 14 maart

9.45 uur: buurtvereniging Waterschei zorgt bij de Prins Bernhardmolen voor een ontvangst van de stoet met oorlogsvoertuigen en re-enactors; 9.45-10.00 uur: de stoet met oorlogsvoertuigen trekt samen met de lopersgroep en belangstellenden richting de bunker aan de Dorpsstraat; 10.10-10.15 uur: bij het Aod Roadhoes is een korte officiële ceremonie met de ontsteking van het vredevuur en een kranslegging. Daarna vertrekken de aanwezigen naar de herdenkingswei bij de bunker; 10.15-12.00 uur: in de herdenkingswei is een programma voor jong en oud. De bunker is open voor bezichtiging. Ooggetuigen delen hun verhaal en beantwoorden vragen. Iedereen kan een kijkje nemen bij de oorlogsvoertuigen die staan opgesteld in de wei. Ook is er een kleine expositie met voorwerpen uit de oorlog. Ooggetuige Bair van Cann vertelt in een film over het reilen en zeilen in Melick tijdens de oorlogsjaren en de evacuatie; 12.00-14.30 uur: de stoet vertrekt naar Posterholt. De bunker blijft open tot 14.30 uur. Ook de ooggetuigen zijn er nog tot 14.30 uur.

Posterholt, zaterdag 14 maart

10.00-12.00 uur: vanaf De Beuk aan de Nieuw Holsterweg 27 rijdt een huifkar een aantal keren langs plekken in Posterholt waar in de oorlog iets is gebeurd. De route is ook te lopen; 13.00 uur: oude legervoertuigen komen aan in het dorp, begeleid door het lyracorps van Schutterij Sint Mathias & Cornelius en Running Roerdalen. De stoet gaat vanaf Garage Bustin aan de Roermondseweg naar het Indiëmonument bij de kerk aan de Hoofdstraat. Daar wordt een vredesvuur ontstoken. Na het officiële gedeelte zijn de legervoertuigen tot 15.00 uur te bekijken bij De Beuk aan de Nieuw Holsterweg. In De Beuk zijn activiteiten voor jong en oud; 15.30-17.30 uur: de dag wordt feestelijk afgesloten bij De Beuk. Met muziek, dans, en zang door Posterholtse verenigingen.

Herkenbosch, zaterdag 14 maart

14.00 uur: herdenking bij het monument aan de Molenberg met veteranen en verenigingen; 16.00 uur: na het officiële gedeelte is er een groot evenement in de buitenlucht. Acteurs spelen tijdens een spectaculaire ‘mock-battle’ de dagen voor de bevrijding na met toneel, geluid, oude militaire voertuigen en special effects. Na het toneelstuk zijn de legervoertuigen te bekijken; 18.00 uur: start bevrijdingsfeest in de kelderruimtes van Kasteel Daelenbroeck met diverse optredens; 22.00 uur: vuurwerk bij het kasteel.

Vlodrop, zondag 15 maart

10.00-10.30 uur: vanaf de Angsterweg rijden oude legervoertuigen het dorp binnen richting kerkhof; 10.45 uur: herdenking met kranslegging op het kerkhof, met aansluitend herdenkingsdienst in de kerk; 13.30-17.00 uur: leden van de Beerbök plaatsen een vrijheidsboom op de Markt. Belangstellen kunnen een wandeling maken met een gids of de bunker aan de Klifsbergweg bezoeken. Kinderen kunnen met een legervoertuig naar de bunker rijden. Voor hen zijn er ook allerlei andere leuke activiteiten. Voor de bovenbouw van de basisschool is er een gedichtenwedstrijd.

Sint Odiliënberg, zondag 15 maart

14.00 uur: slotceremonie bij het Roerstreekmuseum op het Kerkplein. Acteurs spelen de bevrijding na. Ook is er een fototentoonstelling te bekijken over de bevrijdingsfeesten in de Roerstreek en staan er oude legervoertuigen; 15.00-16.00 uur: bevrijdingsconcert in de basiliek door harmonie Juliana en fanfare Sint Wiro.