Advocaat VPRO: ‘Baudet wil met kort geding mediavrijheid inperken’

Print
Advocaat VPRO: ‘Baudet wil met kort geding mediavrijheid inperken’

Afbeelding: ANP

Politicus Thierry Baudet wil met het kort geding tegen de VPRO waarin hij een rectificatie eist, de „mediavrijheid inperken”. Dat zei de advocaat van de omroep op de zitting woensdag in Lelystad die draait om een uitzending van het tv-programma Buitenhof.

Presentatrice Natalie Righton meldde vorige maand in de uitzending dat Baudet zei „dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten”. Volgens Baudet heeft hij dat niet zo gezegd, maar de VPRO stelt dat dit een parafrase is. Righton schetste in haar eigen woorden de stelling die Baudet in eerdere interviews naar buiten bracht.

Lees ook: Woordkeus van Thierry Baudet is heel precies als het ras betreft

Media die hem aan deze woorden herinneren als hem dat niet uitkomt, worden door de politicus aangevallen, aldus de VPRO. Baudet wil dat Buitenhof verklaart dat de politicus geen racist is. Dat gaat verder dan een rectificatie. „Dat is gelijk aan het opdringen van een mening”, zei de advocaat van de omroep.

De raadsman van Baudet vond dat het tv-programma veel te ver was gegaan „door zijn cliënt woorden in de mond te leggen. Het programma pleegde zo karaktermoord op de politicus”. De VPRO liet in de rechtszaal fragmenten horen uit eerdere interviews waarin Baudet volgens de omroep aangeeft dat hij niet wil dat Europa afrikaniseert maar dominant blank blijft.

De omroep werpt hiermee een rookgordijn op want de rechtszaak gaat alleen over Buitenhof, zei Baudets advocaat. „De VPRO heeft schade aangericht en handelde bewust. Alle fatsoensnormen zijn overtreden.”

De penningmeester van Forum voor Democratie voegde nog toe dat elke insinuatie van racisme een gevaar oplevert voor de persoonlijke veiligheid van Baudet. De advocaat van de VPRO vond die opmerking ongepast. Juist Righton werd via social media hevig belaagd na de uitzending.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen