Zo ontsmet je jouw smartphone, volgens Apple

Print
Zo ontsmet je jouw smartphone, volgens Apple

Handen wassen helpt om je te beschermen, maar vergeet ook je smartphone niet. Afbeelding: AP

Apple heeft op zijn website de richtlijnen aangepast over hoe je je iPhone moet schoonmaken. Voorheen raadde het bedrijf af om producten met alcohol te gebruiken, maar nu kan het wel gewoon. Apple rept met geen woord over het coronavirus, maar de timing is wel toevallig.

Volgens het technologiebedrijf is het veilig om 70 procent isopropanol-alcoholdoekjes te gebruiken op harde, niet-poreuze oppervlakken. Dat zijn onder andere schermen, toetsenborden of andere oppervlakken aan de buitenkant van een apparaat.

Lees hier al het nieuws rondom het coronavirus

Apple raadt wel af om bleekmiddel te gebruiken en waarschuwt ook dat je moet oppassen dat er geen vocht in je iPhone of iPad komt. Dompel je toestel dus niet onder in een reinigingsproduct. Verder wordt er ook herhaald dat je voor een gewone schoonmaak een zachte doek kan gebruiken, overmatig vegen moet voorkomen en je het toestel niet mag opladen als je het schoonmaakt.

Overleeft tot negen dagen

Een onderzoek van The Journal of Hospital Infection toonde uit 22 tests aan dat coronavirussen, waaronder Covid-19, tot negen dagen kunnen overleven op oppervlakken zoals metaal, glas of plastic. Het goede nieuws is wel dat je de virussen kan ‘inactiveren’ door goed te ontsmetten.

Waarom je beter geen harde producten zoals bleekmiddel kunt gebruiken, heeft te maken met een beschermlaagje dat op de meeste schermen zit.

Zo ontsmet je jouw smartphone, volgens Apple
Foto: EPA

Door andere onderzoeken weten we al langer dat de schermen van onze smartphones voedingsbodems kunnen zijn voor bacteriën.

Waarom je beter geen harde producten zoals bleekmiddel kunt gebruiken, heeft te maken met een beschermlaagje dat op de meeste schermen zit. Dat laagje moet vingerafdrukken voorkomen en vet afstoten, maar sterke chemicaliën kunnen het dus beschadigen.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →