Coronavirus

Geen Limburgse bloemenhulde voor de paus vanwege coronavirus: ‘Je wil geen half werk leveren’

Print
Geen Limburgse bloemenhulde voor de paus vanwege coronavirus: ‘Je wil geen half werk leveren’

Bloemversieringen van Paul Deckers op het Sint Pietersplein in Rome. Afbeelding: ‘s Paul Deckers

Posterholt -

Het had een bijzonder lustrum moeten worden met Pasen: de 35ste Nederlandse bloemenhulde voor de paus in Rome. Maar dinsdagavond nam projectleider Paul Deckers uit Posterholt het enige juiste besluit: het project afblazen.

Hij werd woensdagochtend platgebeld door de regionale en landelijke media. Het NOS-journaal stond op de stoep in Posterholt en zelfs Eva Jinek wilde hem ’s avonds in haar talkshow hebben. Maar dat laatste zag Paul Deckers uit Posterholt niet zitten. „Dat zou de aandacht onnodig overschrijden. Ik hoef niet zo nodig met mijn hoofd op de tv en zou daar niks anders kunnen toevoegen aan wat ik aan de telefoon ook al kwijt kon. En per slot van rekening: het zijn maar bloemen.”

Lees ook: Corona: geen Limburgse bloemen voor de paus

De 56-jarige floraal vormgever zou dit jaar voor de zesde keer de hoofdarrangeur zijn van de bloemversiering op het Sint Pietersplein in Rome. Het jaarlijkse geschenk van de Nederlandse sierteelt aan het Vaticaan in Rome, dat dit jaar voor de 35ste keer zou plaatsvinden, en waar Deckers drie maanden per jaar zoet mee is. Bijna vijftigduizend bolplanten, snijbloemen en bomen zouden ook dit jaar weer met Pasen het bordes, de trappen en het plein opfleuren. Aangevoerd met twee vrachtwagens - waarvan een met oplegger - uit Nederland en ter plekke door 35 ‘werkmensen’ verwerkt tot het plaatje dat Deckers tot in detail uitgetekend had.

Schadepost

„Ja, natuurlijk is er een schadepost, maar die staat in geen verhouding tot wat er in Italië en andere plekken op de wereld aan de hand is. Sociaal en maatschappelijk maar ook economisch gezien. Er overlijden mensen aan het coronavirus, complete steden en regio’s zitten op slot en er zijn talloze bedrijven die al weken totaal geen handel meer kunnen voeren. Daarbij valt dit in het niet.”

Geen Limburgse bloemenhulde voor de paus vanwege coronavirus: ‘Je wil geen half werk leveren’
Paul Deckers Foto: Jan-Paul Kuit

Deckers is er dan ook van overtuigd dat hij het enig juiste besluit heeft genomen. Vorige week was er wel al dreiging van het coronavirus, maar dat die dreiging in het weekend zo’n hoge vlucht zou nemen, had hij niet verwacht. Dat bijvoorbeeld het héle land tot 3 april op slot zou gaan en dat een van de maatregelen die daar uit voortvloeide inhield dat alle kerkelijke vieringen met de Paus waren afgeblazen. „Toen wist ik - nadat ik in de nacht van maandag op dinsdag geen oog dicht had gedaan - dat me geen ander besluit restte: het project cancelen.”

Dat het de juiste beslissing was werd woensdagmorgen versterkt door de reacties uit de bloemen- en plantenwereld zelf. „Als de gezondheid van onze eigen mensen en de mensen daar in het geding is, houdt het op. Dit is overmacht waar niemand iets aan kan doen. Daarbij wil je professioneel gezien ook geen half werk leveren, maar ter plekke het perfecte plaatje kunnen creëren zoals je dat al bijna een jaar in je hoofd hebt.”

Anthuriums

Dat hij het besluit nú heeft genomen, drie weken voor de paasviering, betekent ook dat er voor de 35.000 bolplanten, 10.000 snijbloemen, 1500 anthuriums en zestien grote bomen nog tijdig een andere bestemming gevonden kan worden. „Natuurlijk zijn er al kosten gemaakt waarvan het de vraag is of je die vergoed krijgt. Vliegtickets besteld bij KLM, hotels en maaltijden gereserveerd in Italië, maar dat is allemaal bijzaak. Wat ik al zei: er zijn op dit moment op tal van plekken in de wereld mensen die helemaal géén handel meer kunnen drijven.”

Lees hier al het nieuws rondom het coronavirus

Daar heeft Deckers persoonlijk nog geen last van. „De bloemversiering op het Sint Pietersplein doe ik erbij, is een neventaak, naast het bestieren van mijn eigen zaak. Zo zijn we vandaag alweer druk in de weer geweest met het maken van rouwarrangementen.”

Ook is er een „heel, heel klein” lichtpuntje. „Het plan voor de bloemversiering van 2021 is al klaar. Want het plan dat we voor dit jaar gemaakt hadden schuift een-op-een door. Vieren we ons 35-jarig lustrum in Rome een jaar later.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen