Luchtvaart

Vliegtuigbouwer Boeing lijkt ‘noodkrediet’ van 13,8 miljard dollar volledig nodig te hebben

Print
Vliegtuigbouwer Boeing lijkt ‘noodkrediet’ van 13,8 miljard dollar volledig nodig te hebben

Afbeelding: EPA

Boeing lijkt deze week het volledig beschikbaar gestelde krediet van ruim 13,8 miljard dollar op te willen nemen, omdat de vliegtuigmaker kampt met de problemen rond het nieuwe coronavirus, meldden ingewijden.

Boeing kreeg de lening vorige maand van een groep banken als blijk van vertrouwen. Het geld is nodig om de problemen met de 737 MAX-toestellen te bezweren. De productie van het gewraakte toestel ligt al langere tijd stil.

Sinds maart vorig jaar worden de 737 MAX-toestellen om veiligheidsredenen aan de grond gehouden, waardoor ook het aantal leveringen van de Amerikanen drastisch daalde. Dat voelt Boeing in de portemonnee. Daarnaast moet het concern luchtvaartondernemingen compenseren voor geleden schade. Bij de twee vliegtuigrampen in oktober 2018 en maart 2019 kwamen alle 346 inzittenden om het leven.

Naast de 737 MAX-problemen wordt het bedrijf nu geconfronteerd met gemiste inkomsten door een dalende vraag naar vliegtuigen. Door de virusvrees annuleren passagiers en masse vluchten en luchtvaartmaatschappijen trekken ook vaker dan ooit bestellingen voor nieuwe vliegtuigen in. Zo waren er in februari meer annuleringen dan bestellingen. Verder worden vooruitbetalingen uitgesteld, omdat luchtvaartmaatschappijen nu zelf de nodige financiële problemen hebben.

Boeing had van het toegezegde geld naar verluidt zo’n 7,5 miljard dollar opgenomen. Volgens de bronnen is de vliegtuigmaker van plan de rest van de lening uit voorzorg op te nemen vanwege onrust op de markt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →