Weer zeven nieuwe coronabesmettingen in verpleeghuis Hoogstaete in Sittard

Bij nog eens zeven bewoners van het Sittardse verpleeghuis Hoogstaete is vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. Het totaal aantal zieken komt daarmee op vijftien.

Serge Sekhuis

Zuyderland houdt rekening met nog meer besmettingen. Er staan op dit moment nog zeven tests uit. De resultaten hiervan worden morgen bekend. Van de vijftien besmette bewoners werden er eerder al drie opgenomen in het ziekenhuis. Een van hen, een 82-jarige man die al ernstig ziek was toen hij besmet raakte, overleed zondagochtend.

Lees ook: Aantal coronazieken in zorgcentrum Sittard loopt snel op

De corona-uitbraak in het tehuis, waar 153 ouderen wonen, beperkt zich overigens niet meer tot de twee afdelingen waar de eerste zieken opdoken, maar heeft zich verder in het gebouw verspreid. Op nog twee andere afdelingen zijn nu ook besmettingen opgedoken, opgeteld twee.

Verwachting

“Hoe enorm vervelend ook, dit lag wel in de lijn der verwachting als je kijkt naar de incubatietijd”, aldus Zuyderlandbestuurder David Jongen. Die bedraagt vijf tot zeven dagen. “De mensen die nu besmet blijken te zijn, zaten vorige week nog gezellig samen in het restaurant en deden mee aan activiteiten. Ze wonen op dezelfde gang. Het virus waarde toen al rond, zonder dat we het wisten. Daar plukken we nu de wrange vruchten van.”

Jongen had ook goed nieuws over de corona-uitbraak in Hoogstaete: “Van de twaalf nieuwe gevallen sinds maandag is niemand meer opgenomen in het ziekenhuis. Met het leeuwendeel van hen gaat het naar omstandigheden goed, ze hebben relatief milde klachten”.

Beheersbaar

Volgens Jongen doet iedereen zijn uiterste best om de zaak snel beheersbaar te krijgen, maar loopt het contactonderzoek van de GGD - die zoekt naar de bron van de besmetting - uiterst moeizaam. “Begrijpelijk, het is ook enorm ingewikkeld. Een verpleeghuis is een open systeem, mensen lopen in en uit. Medewerkers, maar ook bezoekers die wellicht net carnaval hadden gevierd. Het zou zomaar kunnen dat iemand van buiten, die zichzelf nog niet echt ziek voelde, het virus hier binnengebracht heeft. Of we beter hadden moeten opletten? Dit is absoluut geen fijne situatie, maar ik denk niet dat we hem hadden kunnen voorkomen. We doen er nu alles aan om de schade te beperken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal