Final Four in handbal afgelast, inhalen nog onzeker

Print
Final Four in handbal afgelast, inhalen nog onzeker

Lions bereikte afgelopen zaterdag de Final Four. Afbeelding: Annemiek Mommers

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Helden / Panningen -

De Final Four van de BENE-League gaat dit weekeinde niet door. De finale van de grensoverschrijdende handbalcompetitie zou in De Maaspoort in Den Bosch worden gespeeld, maar daar heeft het NHV woensdag een streep door gezet vanwege het coronavirus. Of het evenement later wordt ingehaald, is nog onduidelijk.

Lees ook: Final Four BENE-League gaat niet door vanwege corona

„Dit was gezien het advies in Noord-Brabant de enig juiste beslissing”, zegt Bastiaan Bunnik van het Nederlands Handbal Verbond. „We hebben zeker gekeken of het ook op een andere locatie gehouden kon worden. We hadden bijvoorbeeld in Sittard, Panningen of België kunnen spelen, maar ook daar zijn besmettingen. En de Belgische teams wilden liever niet op vijandelijk gebied spelen. Het Omnisportcentrum in Apeldoorn heeft zich naderhand nog vrijwillig aangemeld. Maar wij kwamen tot de conclusie dat het verstandig is als we geen evenement organiseren voor zoveel mensen. En zonder publiek spelen, wil niemand.”

Bezoekersaantallen

Alle evenementen met meer dan duizend bezoekers zijn dinsdag verboden door de burgemeesters van de veiligheidsregio’s in Noord-Brabant. De verwachte bezoekersaantallen van de Final Four overschrijden dat aantal. Kembit-Lions en Herpertz Bevo Hc zouden op zaterdag tegen elkaar strijden voor een plek in de finale. „Heel jammer. Wij wilden graag spelen, maakte niet uit waar. Daarom hadden wij ook de Stadssporthal vrijgemaakt. De Heuf was ook een optie. Maar we begrijpen natuurlijk dat de gezondheid voor alles gaat. Het risico op nieuwe besmettingen moet je zo laag mogelijk houden”, aldus Lions-bestuurslid Evert Hoiting.

Daar is Bevo-voorzitter Mustafa Amhaouch het mee eens. Hij noemt de afgelasting wel een drama voor de topsporters. „De spelers strijden wedstrijd na wedstrijd om het te halen en als het dan wordt afgelast is het natuurlijk heel zuur. Maar het is een wijs besluit.”

Alternatieve locatie

Sporthal de Heuf in Panningen was nog een beeld als alternatieve locatie. „We hebben capaciteit voor 1200 man en we stonden klaar om het te faciliteren met onze vrijwilligers, maar ik heb begrip voor de keuze van de bonden om ook niet uit te wijken naar Limburg. Je brengt toch uit alle hoeken mensen bij elkaar.”

Het NHV gaat nu in gesprek met de clubs om te kijken of de wedstrijden op een later tijdstip alsnog kunnen worden gespeeld. Maar dat wordt knap lastig, weet Bunnik. „De kalender zit vol. Het eerste vrije weekeinde is pas in juni. Dat is denk ik te ver. Dus moet je gaan kijken of je het anders kan oplossen. Ik weet dat de clubs graag willen. De vraag is: kan het over een paar weken wel? Andere dingen zijn nu helaas belangrijker.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen