Corona krijgt Tefaf toch te pakken

Print
Corona krijgt Tefaf toch te pakken

In de laatste uren voor het vroegtijdig einde van Tefaf probeerden bezoekers woensdagmiddag nog even van de kunst te genieten. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Overal ter wereld ging er een streep door internationale evenementen. Tot verbazing van velen bleef de Tefaf in Maastricht overeind. Woensdagmiddag kwam het bericht dat het coronavirus de internationale kunstbeurs alsnog te pakken kreeg.

Het is een lange, lange lijst. Van internationaal tot lokaal, van sport tot kunst, van carnaval tot handelsbeurs. De wielerklassier Milaan-San Remo, het WK ijshockey voor vrouwen in Canada, de Canton Fair in China, de fameuze Autosalon in het Zwitserse Genève en een concert van Santana in Amsterdam, om er maar eens een paar te noemen. Ze gingen of gaan allemaal niet door. Dichter bij huis sneuvelde de al eerder uitgestelde carnavalsoptocht van Sittard. En PSV-FC Emmen in Eindhoven. Met dank aan dat vermaledijde coronavirus.

Lees ook: Standhouder Tefaf besmet met corona

Tefal-pan

De Tefaf was lange tijd een Tefal-pan, waar het coronavirus van af leek te glijden. Terwijl overal ter wereld afgelastingen werden aangekondigd, klonken in Maastricht vooral bezwerende geluiden. De beurs stond niet op losse schroeven, de gezondheid van standhouders en bezoekers was niet in het geding. Natuurlijk, er werden maatregelen getroffen. Mensen uit risicogebieden werden geweerd. Er was desinfecterende gel en er werd extra gepoetst, tot de liftknopjes aan toe. En er werd volop verwezen naar de adviezen en richtlijnen van de regionale gezondheidsdienst GGD en het nationale Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die gaven aan dat schrappen niet geboden was.

Lees ook: Vroegtijdig einde Tefaf is strop voor hotelsector

Lankmoedig

De positieve berichten uit de Maastrichtse hoofdstad voedden de discussie over de lankmoedige houding van Nederland tegenover het coronavirus, zeker in vergelijking met andere landen. Hier en daar – en vooral op de niet door fijnzinnigheid gekenmerkte sociale media – doken de eerste complottheorieën op. Met een afgelasting van de beurs zou te veel geld gemoeid zijn. De Tefaf moest koste wat kost doorgaan, corona of geen corona. Volgens de complotdenkers werd daarom het gezondheidsrisico bewust kleiner gemaakt dan het was.

Lees ook: Kunstbeurs Tefaf voortijdig beëindigd vanwege coronavirus

Besmetting

Toen woensdagochtend bekend werd dat een van de kunsthandelaren besmet was met het coronavirus regende het gelijkhebberige reacties. Daar deed de aanvulling dat de man pas na zijn vertrek van de beurs ziek zou zijn geworden en het virus in Maastricht nog niet verder had kunnen verspreiden niets aan af. Dat gelijk werd er nog groter op na de mededeling later op diezelfde dag dat de Tefaf de deuren voortijdig ging sluiten.

Lees ook: Burgemeester Maastricht: Tefaf nam zelf besluit tot voortijdig beëindigen

Richtlijnen

Een beslissing van de organisatie zelf, zo benadrukte de woordvoerder van burgemeester Annemarie Penn-te Strake, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De adviezen en richtlijnen van GGD en RIVM zijn de afgelopen dagen niet veranderd, voegde de zegsman eraan toe. De GGD Zuid Limburg raadde eerder wel aan grote evenementen te schrappen, maar daarbij ging het om evenementen in gemeenten die grenzen aan de zwaar door het virus getroffen Duitse regio Heinsberg. Niet om Maastricht. Ook de ontwikkelingen in buurprovincie Noord-Brabant, waar sociale onthouding gepredikt wordt en de annuleringen van evenementen niet meer te tellen zijn, noopten niet tot aanpassing van de richtlijnen.

Lees ook: Vroegtijdige sluiting Tefaf: begrip en berusting onder handelaren en bezoekers

Bezorgdheid

Ook de Tefaf-organisatie zelf benadrukte dat de voortijdige beëindiging niets te maken heeft met toegenomen gezondheidsrisico’s. Tegelijkertijd zag ze wel een groeiende bezorgdheid. Onder standhouders, bezoekers en personeel. Die na het bekendworden van de besmetting van de beurshandelaar alleen maar nog groter zal zijn geworden. Bovendien was het gezien de coronamaatregelen in de landen van herkomst van de Tefaf-gangers nog maar de vraag of die weer thuis zouden geraken, stelde de organisatie. Alles bij elkaar opgeteld achtte ze het niet langer gepast de beurs langer open te houden. Een besluit dat volgens de Tefaf tot stand kwam in nauw overleg met de gezondheidsdiensten, de burgemeester en congrescentrum MECC.

Begrip

Een begrijpelijk besluit, zo meldde de gemeentelijke woordvoerder namens Penn-te Strake. Ook in de persverklaring van de Tefaf betuigde de Maastrichtse burgemeester haar respect en steun voor de voortijdige beëindiging van de beurs. ‘We begrijpen de groeiende onrust in de landen van herkomst en de ons omringende regio’s’, gaf ze ook in die verklaring aan. Of ze bij iedereen het gevoel wegneemt dat het besef van die groeiende onrust al eerder de doorslag had kunnen en moeten geven, valt te betwijfelen.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen