Tefaf

Vroegtijdige sluiting Tefaf: begrip en berusting onder handelaren en bezoekers

Print
Vroegtijdige sluiting Tefaf: begrip en berusting onder handelaren en bezoekers

Tefaf Maastricht sluit vanwege Corona vroegtijdig de deuren. Woensdag was de laatste dag voor bezoekers. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Kunsthandelaren en bezoekers reageren de laatste uren van de Tefaf woensdagmiddag met begrip op het besluit om de beurs te stoppen.

„Weet u, dood gaan moet ik toch. Dan kan ik maar beter eerst de Tefaf zien en dan sterven”, roept Georg Arnold Braeckel uit Hannover met enig gevoel voor drama uit. De expressief geklede kunstliefhebber uit Duitsland met kunstig gedraaide snorpunten komt al twintig jaar naar de Tefaf en is ook dit jaar van de partij. Coronavirus of niet. „We kunnen met zijn allen krampachtig allerlei grote evenementen afblazen, maar wat doe je dan als mijn collega’s in de metro of bus geïnfecteerd worden door iemand? Dan moet je ook niet meer naar je werk gaan, of de winkel.” Zulke uitgesproken reacties hebben de beurshandelaren niet, men heeft vooral begrip voor de beslissing die Tefaf-voorzitter Nanne Dekking samen met de gemeente Maastricht nam.

De twee jonge Italianen Maximiliano Caretto en zijn zakenpartner Francesco Occhinegro van de gelijknamige kunsthandel uit Turijn zijn verrassend relaxed. Caretto: „We hebben ons doel bereikt: onze naam op deze beurs neergezet. Binnen de eerste 25 minuten van de Tefaf hadden we ons topstuk verkocht. Dus voor ons was dit meer dan de moeite waard.”

Florence Evans, directeur van de Weiss galerie uit Londen zegt niet verrast te zijn: „Gezondheid staat voorop. Gezien de sterk dalende ­bezoekerscijfers van de afgelopen dagen is het ook zinloos om door te gaan. Aan een pandemie valt weinig te doen.”

De beursorganisatie wil geen concrete cijfers bevestigen maar het aantal bezoekers ligt beduidend lager dan voorgaande jaren. Marga Janssens uit Maastricht heeft zich niet laten tegenhouden door de toenemende afgelastingen van evenementen in Nederland of Limburg. „Dat de beurs nu stopt, was slechts een kwestie van tijd.” Ze zegt wel blij te zijn dat ze samen met haar dochter en schoonzoon toch nog geweest zijn. Er zijn zelfs mensen uit Maastricht die – nadat ze het nieuws van de vroegtijdige sluiting hoorden – snel even op de fiets naar het MECC gekomen zijn om nog een ronde langs de kunst te maken.

Nu de beurs eerder eindigt, is het voor veel kunsthandelaren vooral snel schakelen met gespecialiseerde bedrijven om alle kostbare stukken in te pakken en terug te brengen naar galerieën over de hele wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen