Hoogwater

Roer stroomt buiten haar oevers door piekafvoer

Print

Video: De Limburger

Vlodrop / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Zoals woensdag is voorspeld, treedt de Roer bij Vlodrop donderdagochtend buiten haar oevers. Omdat maatregelen zijn getroffen, levert dat nog geen gevaarlijke situaties op.

„Vanmiddag zal een hydroloog ter plekke gaan kijken om te zien hoe lang de big bags moeten blijven staan”, laat een woordvoerder van Waterschap Limburg weten. Woensdag laat in de middag werd het Waterschap verrast met nieuwe voorspellingen waarbij de piekafvoer boven de 100 kubieke meter per seconde zou stijgen en zijn met vrachtwagens de grote zandzakken aangevoerd.

De voorspelling blijkt nu te zijn uitgekomen. „Dankzij de maatregelen ontstaat nu geen overlast en voorlopig zijn geen aanvullende ingrepen nodig”, laat de woordvoerder weten. In maart vorig jaar zijn ook nog big bags bij de Roer geplaatst. Woningen liggen niet in de buurt van de Roer in Vlodrop waar de big bags zijn geplaatst, wel kasteel Het Steenen Huijs van John Akkerman. „We zijn net met de laatste fase bezig van de restauratie vanwege de overstroming in 2011 maar dankzij de big bags komt er nu gelukkig geen water binnen. Wel zie ik het nu steeds dichterbij komen en spoelt het wassende water de weg over.”

Donderdag in de middag blijkt de piekafvoer zoals verwacht af te nemen, de grote zakken zand kunnen waarschijnlijk binnenkort weer worden afgevoerd.

Video: Track’88

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen