Ziekenhuispersoneel niet gerust op coronavirus

© Getty Images

Een toenemend aantal ziekenhuismedewerkers voelt zich niet meer helemaal veilig op het werk door de uitbraak van het coronavirus. In een peiling van vakbond FNV onder 1800 mensen uit de sector antwoordt een nipte meerderheid (51 procent) „ja” op de vraag „Voel jij je veilig op je werk?”

Redactie

Van de ondervraagden herkende 35 procent zich in het antwoord: „Enigszins, er komen steeds meer besmettingen bij en er is eigenlijk nog best weinig bekend over het coronavirus.” Een kleine minderheid van 6 procent zegt onomwonden zich niet veilig te voelen. Als reden geven zij op dat ze de voorzorgsmaatregelen onvoldoende vinden, dat er te weinig beschermingsmateriaal is of dat ze de situatie onvoorspelbaar vinden.

Lees hier al het nieuws rondom het coronavirus

Twee op de vijf zegt dat de werkdruk is toegenomen door het virus. In Brabant is dat drie op de vijf. In de provincie met de meeste besmettingen voelt ook maar 43 procent van de respondenten zich nog helemaal veilig.

De meeste medewerkers (81 procent) vinden dat hun werkgever genoeg doet, maar een op de vijf is juist ontevreden. Zij willen bijvoorbeeld meer informatie of vinden dat meer mensen getest moeten worden en uit voorzorg thuis zouden moeten blijven.

Mondmaskers

Beschermingsmateriaal, zoals professionele mondmaskers, is in de meeste ziekenhuizen nog wel beschikbaar, maar de meerderheid van de respondenten zegt er nu extra zuinig op te zijn. Bij 13 procent raakt het einde van de voorraad in zicht en is het lastig om bij te bestellen, 5 procent van de ondervraagden antwoordt dat er nu al te weinig op voorraad is in hun ziekenhuis.

FNV gaat de uitkomsten van de peiling donderdag bespreken met minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal