Maquette van oude kern Oirsbeek in de maak

Print
Maquette van oude kern Oirsbeek in de maak

Impressie van de kern Oirsbeek rond 1900. Afbeelding: Initiatiefgroep Oirsbeek

Oirsbeek -

Een groep bewoners wil een bronzen maquette laten maken van de oude kern Oirsbeek, zoals die rond 1900 was.

Bewoner Hub Winkens werkte vijf jaar om het vroegere centrum rondom de kerk in kaart te brengen aan de hand van oude foto’s en tekeningen, en deze in de juiste verhoudingen in 3D te zetten, een waar monnikenwerk volgens de initiatiefgroep. Die bestaat naast Hub Winkens uit Hugo Schaffrath en Bart Lendfers.

De kerk en woningen worden met een beek en bruggetje op schaal in piepschuim nagemaakt, en vervolgens in klei. Het geheel gieten de makers in brons. Vervolgens komt de maquette op een zuil te staan die in beton gegoten in de grond geplaatst wordt op het plein voor de kerk.

Het maken van de maquette kost enkele duizenden euro’s. Voor de financiering zijn diverse fondsen en bedrijven aangeschreven. Een groot deel van het geld is al binnen. De initiatiefnemers hopen dat (oud-)bewoners een klein bedrag willen bijdragen. De Vereniging Historie Schinnen en het team Team Oeësjbik Vreuger werken mee.

Donaties zijn welkom op rekening NL 30 RABO 0146451473 t.n.v. Vereniging Historie Schinnen, met vermelding ‘bronzen maquette’.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen