Corona

Culturele leven Limburg op slot, theaters en musea dicht, concerten geannuleerd

Print
Culturele leven Limburg op slot, theaters en musea dicht, concerten geannuleerd

Openingsvoorstelling dansfestival schrit_tmacher in Theater Heerlen op 3 maart. Afbeelding: Luc Lodder

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek / Born / Buchten / Holtum -

Limburgse theaters annuleren alle voorstellingen tot en met 31 maart, musea sluiten de deuren, bioscopen staan maximaal 100 bezoekers per zaal toe, concerten worden verplaatst, exposities afgelast. Het culturele veld in Limburg ligt plat door Corona.

Het Bonnefantenmuseum en het Museum aan het Vrijthof sluiten per direct de deuren tot en met 31 maart: „Met pijn in het hart, maar we hebben geen andere keuze”, zegt Erik de Jong na overleg met collega Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum en de gemeente Maastricht.

Theaters

Ook de theaters in Limburg zijn helder in hun besluit: alle voorstellingen tot en met 31 maart worden afgelast. Al is het absoluut geen makkelijke keuze, zegt Rocco Malherbe van Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade en Heerlen. „Je moet je voorstellen dat we op dit moment in de top van ons seizoen zitten met 8000 à 10.000 bezoekers per week in de theaters in Kerkrade en Heerlen, de impact op de hele theaterbranche is gigantisch.” Ook zijn collega Gaby van Wegberg van Theater aan het Vrijthof Maastricht moet noodgedwongen het theater sluiten. „Dat zijn tot en met 31 maart 40 voorstellingen. We gaan uiteraard proberen zoveel mogelijk - het liefste - alle voorstellingen te verplaatsen, maar dat zal niet altijd lukken. We hopen dat het publiek daarvoor begrip heeft.”

Gezelschappen

Bij Limburgse theatergezelschappen is het nieuws ingeslagen als een bom. Algemeen directeur Simone Mager van Het Laagland in Sittard: „Ik werk 25 jaar in de culturele sector, maar heb nog nooit zo’n ingrijpende actie als deze meegemaakt. Wij moeten helaas twintig voorstellingen van Kanonnenvoer annuleren. Zonde, maar ook begrijpelijk. Omdat wij nog nooit met zo’n situatie te maken hebben gehad, is er nog veel onbekend over welke impact dit op ons gezelschap heeft. Wat er met de verkochte kaartjes gaat gebeuren weet ik niet, evenals of er vervangende data gaan komen. De rekening van het annuleren kan niet eenzijdig bij de gezelschappen worden gelegd, ik ga ervan uit dat we hier goed overleg met de podia over hebben. Deze maatregelen moeten alleen niet nog een maand langer duren, want dan gaan we het financieel wel echt voelen.”

Servé Hermans, artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht laat weten dat alle voorstellingen van The Great Gatsby en Jungfrau zijn afgelast. Hermans is het absoluut eens met de beslissing van de overheid om evenementen met meer dan honderd man af te lassen. „Het welzijn van mensen is het belangrijkste.” Wel maakt hij zich veel zorgen: „Een avondje niet spelen kost ons een aantal duizend euro. Voor de komende twee weken kunnen we dat nog wel opvangen, maar we hebben het nog nooit zo druk gehad de komende paar maanden: er staan 130 activiteiten gepland, zoals voorstellingen en debatten. Mocht deze maatregel blijven, dan kost ons dat tonnen en gaan we uiteindelijk failliet.”

Voor philharmonie zuidnederland betekent de maatregel dat alle concerten tot en met eind maart geannuleerd zijn. Volgens woordvoerder Erwin Pellemans wordt geprobeerd zoveel als mogelijk uitvoeringen op een later tijdstip in te halen.

Bioscopen

Bioscoopketens Vue in Kerkrade en Foroxity - met vestigingen in Roermond en Sittard - laten weten dat de wel openblijven maar maximaal 100 mensen per zaal toestaan.

Poppodia

Ook poppodia in Limburg sluiten per direct de deuren voor publiek zo laat Kees van den Berg namens poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen weten. Ook Grenswerk in Venlo schort tot en met 31 maart alle concerten op.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen