Ziekenhuizen zeggen niet-spoedeisende operaties af om corona

Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen. © Mitchell Giebels

Niet-spoedeisende operaties worden afgezegd, zorgpersoneel wordt dringend gevraagd geen verlof op te nemen of extra uren te maken, speciale afdelingen voor coronapatiënten worden ingericht. Limburgse ziekenhuizen nemen tal van maatregelen om de zorg te kunnen waarborgen.

Kitty Borghouts en Serge Sekhuis

In bijna alle ziekenhuizen worden operaties die niet spoedeisend zijn, tegen het licht gehouden. Bij sommige ziekenhuizen is een aantal ingrepen, zoals knie- of heupoperaties, inmiddels afgezegd. Dat gebeurt om bedden en inzet van zorgpersoneel te sparen, wegens een verwachte toename van aantal coronapatiënten.

Bij het Laurentiusziekenhuis en Zuyderland zijn al operaties uitgesteld. Op de locatie Heerlen gebeurt dat al sinds donderdag. „Wij doen dat om voldoende kamers vrij te houden voor patiënten die we in isolatie moeten verplegen. We snappen dat het afzeggen van een behandeling of operatie een grote impact heeft op patiënten. Zij worden dan ook tijdig persoonlijk gebeld. Patiënten voor wie dit geldt, krijgen uiterlijk de dag voor de operatie persoonlijk bericht”, zegt een woordvoerder van Zuyderland.

Telefonisch

„We kijken heel kritisch naar planbare zorg”, zegt een woordvoerder van Maastricht UMC+. „Het uitstellen of afzeggen van planbare operaties en kleinere ingrepen hoort daarbij. We bekijken elk individueel geval.” Ook bij het Weerter Sint Jans Gasthuis wordt kritisch naar elke ingreep gekeken. „Er zijn nog geen operaties uitgesteld, maar we zijn wel scenario’s aan het voorbereiden” , zegt een woordvoerster. „Nu is het nog niet nodig, maar de situatie kan heel snel veranderen.” Ook bij VieCuri zijn nog geen operaties afgezegd. „Maar we werken op dat vlak wel scenario’s uit”, zegt een woordvoerder.

Poliklinische afspraken gaan in alle Limburgse ziekenhuizen op dit moment gewoon door. Wel wordt patiënten soms gevraagd of de afspraak telefonisch kan of via een beeldverbinding.

Speciale afdeling

Het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen heeft vanaf vrijdag een speciale afdeling (etage 9) die vrij wordt gehouden voor de opvang van coronapatiënten. De afdeling beschikt over eenpersoonskamers voor besmette patiënten. Mogelijk worden er ook patiënten opgenomen met andere virussen, omdat bij sommige verdachte patiënten (nog) niet duidelijk is of er sprake is van het coronavirus. Naar verwachting volgt er ook zo’n afdeling op de locatie Sittard-Geleen. Op de afdeling komen zieken die niet direct aan de criteria van het RIVM voor coronaverdenking voldoen. Na een positieve test corona gaan zij in strikte isolatie, na een negatieve test gaan zij naar een reguliere afdeling.

Ook het Laurentiusziekenhuis heeft al zo’n speciale afdeling ingericht; MUMC+ en SJG zijn bezig met de voorbereidingen daarvoor. Bij VieCuri is dat nog niet aan de orde, zegt een woordvoerder, omdat er op dit moment slechts één patiënt met coronabesmetting ligt. Die wordt in isolatie verpleegd.

Verlof

In de ziekenhuizen wordt een nog groter beroep dan anders gedaan op zorgpersoneel om verlof uit te stellen. Geen enkel ziekenhuis meldt op dit moment grote personeelsproblemen te hebben, bijvoorbeeld omdat zorgverleners zelf ziek thuis zitten. „Het ziekteverzuim van onze medewerkers is wel licht gestegen ten opzichte van voorgaande werken”, zegt de woordvoerder van MUMC+ . een woordvoerder van VieCuri: „Op dit moment hebben we nog geen personeelsproblemen. Wel kennen we een aantal kritische functies die we nauwlettend monitoren en waarvoor we eveneens scenario’s ontwikkelen.”

Bezoekers

Ziekenhuizen limiteren al een paar dagen het aantal bezoekers dat een patiënt mag ontvangen. Bij VieCuri en bij het Laurentiusziekenhuis mag er één bezoeker per patiënt tegelijkertijd zijn. Bij MUMC+ en Zuyderland mag elke patiënt slechts één bezoeker per dag ontvangen. „Het is een vriendelijk, maar wel dringend verzoek”, zegt de woordvoerder van het Maastrichtse ziekenhuis. „We doen een beroep op mensen, een appèl op hun verantwoordelijkheid. We zullen het zeker niet strak gaan handhaven, we begrijpen dat er individuele situaties kunnen zijn dat mensen toch met z’n tweeën naar vader of moeder willen.” Bij de meeste ziekenhuizen wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen, terminale patiënten of patiënten op de ic.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal