Kritiek op kabinet tijdens virusdebat: ‘Openhouden scholen niet uit te leggen’

Print

Wilders over coronamaatregelen. Video: debatdirect.nl

Het kabinet kreeg donderdagavond tijdens het Kamerdebat over de aanpak van het nieuwe coronavirus felle kritiek op het openhouden van lagere en middelbare scholen, ondanks de uitdijende coronacrisis. Landen om ons heen, zoals Duitsland en België doen dat wel. In reactie besloten Hogescholen en universiteiten in ons land eigenhandig de deuren te sluiten.

Premier Rutte, zorgminister Bruins en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moesten donderdagavond tijdens het Kamerdebat moeilijke vragen vanuit alle politieke partijen beantwoorden over het opmerkelijke besluit. Want de sector riep eerder zelf om sluiting.

,,Wij hebben hier grote zorgen over”, zei SP‘er Maarten Hijink. ,,Waarom stuurt de premier onze kinderen naar school, maar moeten ouders thuiswerken?” Hij wilde ook weten of het kabinet de ingezette maatregelen ook gaat handhaven en hoe dan.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt de risico’s groot. ,,Hier rust een grote plicht op het kabinet om te bewijzen waarom we het anders moeten doen dan Denemarken, waar ze ook niet gek zijn.” Volgens Asscher zitten we in een ‘nationale crisis’. Hij steunt de ingezette maatregelen, maar noemde ze nog veel te vrijblijvend.

Scholen actief helpen

Volgens Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft het kabinet het uitblijven van harde ingrepen voor onderwijsland ‘uit te leggen’. Het CDA wil dat scholen de komende tijd actief geholpen worden om open te kunnen blijven als er leraren ziek worden.

Premier Rutte stelde in het debat, net als eerder op de dag, dat er medisch weinig reden is om scholen te sluiten, terwijl het maatschappelijke effect wél groot is. Want ouders moeten dan thuisblijven en kunnen cruciale banen (bijvoorbeeld bij de politie) niet vervullen.

De Kamer wil dat het kabinet ‘van dag tot dag’ bekijkt of de scholen open moeten blijven. Volgens de premier zal de onderwijsinspectie coulant omgaan met creatieve oplossingen door scholen, zoals samenvoegen van klassen of onderwijs door ouders zonder lesbevoegdheid.

Virus verzachten

Over andere verregaande maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om de gevolgen van het coronavirus in Brabant te verzachten en het virus in de rest van Nederland in te dammen, heerst binnen het parlement grote verdeeldheid.

Veel partijen vinden dat de regering passend ingrijpt. ,,Het kabinet vaart op experts en dat steunen wij. Wat ons betreft doet het kabinet alles om alle Nederlanders te beschermen’’, aldus D66-leider Rob Jetten. ,,Toch begrijp ik dat mensen thuis twijfels hebben over de juiste aanpak. Vandaag heeft het kabinet laten zien die zorgen serieus te nemen.”

De PVV zit er, net als Forum voor Democratie, compleet anders in. Geert Wilders: ,,Het is te weinig en het is te laat. Als het kabinet de ernst van het coronavirus niet zo lang had onderschat en eerder maatregelen had genomen, waren er nu minder problemen geweest.” Wilders vindt het onbegrijpelijk dat de scholen openblijven en dat er geen inreisverbod voor mensen uit risicolanden komt. ,,Vandaag landde er nog een vliegtuig vanuit Iran!”

Minister-president Rutte realiseert zich dat de genomen maatregelen heel veel mensen raken, zei hij tijdens het debat. ,,We moeten deze strijd met ruim 17 miljoen mensen winnen. Het is onverstandig om nu te denken: het zal allemaal wel.”

Stimuleringspakket

Verder vroeg de Kamer zich af wat het kabinet gaat doen om de economie en het bedrijfsleven de helpende hand te bieden tijdens deze crisis. Meerdere partijen vinden dat het kabinet zich hard moet maken voor een stimuleringspakket van miljarden, om te voorkomen dat Nederland razendsnel een recessie in glijdt.

Overigens vindt het kabinet dat - liefst zonder schade voor de economie - vluchten uit risicovolle landen actief geweerd moeten gaan worden, net als andere EU-lidstaten al doen. Daar wordt nog naar gekeken en ‘heel snel’ een besluit over genomen, aldus de premier.

Daarnaast wilden parlementariërs weten of de Europese samenwerking wel soepel genoeg loopt. De lidstaten hebben allemaal verschillende maatregelen genomen tegen corona. Dit was het tweede grote debat dat de Tweede Kamer voert over de coronacrisis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen