Column Aan de kant

‘Niemand zit nu te wachten op een bejaarde met een grote zakdoek’

Print
‘Niemand zit nu te wachten op een bejaarde met een grote zakdoek’

Corona zorgt voor volle ziekenhuizen en lege agenda’s. Veel afspraken worden afgezegd. Dat is op zich geen ramp. Het leven gaat in een lagere versnelling. Je ziet nu ook dat mensen vaak heel druk zijn met dingen en dingetjes die moeiteloos geannuleerd kunnen worden. Echt belangrijk is maar weinig. Ik wilde maandagavond naar een voorlichtingsavond in het dorp over de gevolgen van slechte buitenlucht voor onze longen. Maar toen de bijeenkomst op het laatste moment werd afgeblazen, vond ik dat niet erg. Die slechte buitenlucht is er straks ook nog en we krijgen nu andere ellende binnen.

Gesnotter

Het was niet de laatste afgelasting. Woensdag moest ik naar mijn herenclub in een hotel in Maastricht. Dat zat toen nog vol met lui voor de kunstbeurs Tefaf. Maar onze voorzitter, zelf arts, vond de opeenhoping van oude mannen, oude meesters en nieuwe virussen toch link en schrapte de bijeenkomst. Ach, ik kan sowieso beter binnen blijven met mijn constante gehoest en gesnotter. Ik heb ook niet de indruk dat ik buiten erg gemist word. Niemand zit nu te wachten op een bejaarde met een grote zakdoek.

Filosoof

Dezer dagen geldt de eeuwenoude wijsheid van de Franse filosoof Pascal: ,,Al het leed van de mensen spruit hieruit voort, dat zij niet rustig in hun kamer kunnen blijven”. Ik werk een inhaalprogramma af. Lezen, schrijven, muziek luisteren.

Rare tijden. Mensen gaan anders naar elkaar kijken. Iedereen is een potentieel gevaar. Alle vormen van fysiek contact zijn risicovol. Vrijen mag alleen nog in noodsituaties.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →