Limburgse profclubs tonen begrip voor afgelasting: ‘Besluit al eerder verwacht’

Print
Limburgse profclubs tonen begrip voor afgelasting: ‘Besluit al eerder verwacht’

Afbeelding: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren / Kerkrade / Eygelshoven / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen -

Bij de Limburgse betaald voetbalclubs is volop begrip voor de maatregel om deze maand geen wedstrijden meer te spelen in verband met het coronavirus. Ron Elsen (MVV): ,,Ik had dit besluit eigenlijk al eerder verwacht.”

Vertegenwoordigers van Fortuna, VVV, Roda JC en MVV tonen begrip voor de maatregelen van de overheid en de KNVB om deze maand geen betaald voetbal meer te spelen in ere- en eerste divisie. Zorgen voor de toekomst zijn er ook.

Fortuna

Fortuna Sittard, dat bezig was met de voorbereiding op de degradatiekraker bij ADO Den Haag, heeft de trainingen van de selectie stilgelegd tot en met zondag. De jeugdteams trainen niet tot en met dinsdag. ,,We volgen de berichtgeving rond deze kwestie. Aan de hand daarvan nemen we eventueel nieuwe maatregelen”, zegt algemeen directeur Ivo Pfennings. Hij staat vierkant achter het ‘droogleggen’ van al het profvoetbal in Nederland. ,,De problematiek en ernst zijn zodanig dat dit een terecht besluit is. De gezondheid moet altijd op één staan.”

VVV

Algemeen directeur Marco Bogers van VVV valt zijn collega in Sittard bij en wijst op de extra maatregelen die zijn club heft genomen. ,,Onze spelers trainen vrijdag nog, maar in het weekend niet meer. Alle trainingen zullen besloten zijn en ook na de training gaan de spelers direct naar huis. Eventuele interviews zullen alleen telefonisch kunnen plaatsvinden.”

Op korte termijn bespreekt Bogers met zijn technische staf hoe het programma van de selectie eruit zal gaan zien. ,,We gaan het van week tot week bekijken, maar we zullen toch moeten trainen, want het kan zomaar zijn dat we begin april weer aan de bak moeten.”

Kaarten die toeschouwers hebben gekocht voor bijvoorbeeld het duel VVV – AZ zondag kunnen niet worden geretourneerd. ,,Dat hebben we met de clubs gezamenlijk afgesproken; uiteindelijk zullen de wedstrijden worden ingehaald en dan zijn de kaarten nog geldig.

Over het hoe en wanneer van een inhaalprogramma is nog niets bekend. Bogers: ,,Veel zal afhangen van de afspraken die aanstaande dinsdag worden gemaakt met betrekking tot het EK komende zomer. Gaat dat toernooi volgens schema door, dan moet de competitie op 24 mei afgerond zijn.”

Duels zonder publiek, zogenaamde Engelse weken met een dubbel programma en een uitgeklede nacompetitie; al die opties liggen op tafel.

Roda JC

Woordvoerder Mark Maas brengt namens Roda JC het standpunt van de club naar buiten. ,,Wij richten ons als club uiteraard naar de KNVB, het RIVM en de Veiligheidsregio in deze kwestie, omdat daar de kennis zit op dit gebied. Voor Roda JC betekent dit dat drie wedstrijden niet door zullen gaan, namelijk Roda JC – Telstar vrijdag, Helmond Sport – Roda JC op 20 maart en Roda JC – Go Ahead Eagles op 29 maart. We willen graag voetballen, maar hebben er begrip voor dat er alles aan gedaan moet worden om het virus in te dammen. Gezondheid gaat voor alles. Op dit moment is er geen duidelijkheid over inhaaldata, maar het zou zomaar eens een hele drukke aprilmaand kunnen worden.” Maas zegt dat men bij Roda JC tevreden is over het feit dat er niet voor het spelen van wedstrijden zonder publiek is gekozen. ,,Dat heeft niet onze voorkeur, al is het maar vanwege het feit dat we dan belangrijke inkomsten mislopen.” Bij Roda JC vinden de trainingen van het eerste elftal deze maand achter gesloten deuren plaats. De jeugdacademie is tot en met maandag 16 maart gesloten.

MVV

MVV heeft alle trainingen van het eerste elftal en de jeugdteams geschrapt tot en met zondag. Daarna wordt gekeken hoe verder moet worden gehandeld. ,,We volgen hierbij de adviezen van RIVM”, zegt technisch directeur Ron Elsen. ,,Zij hebben daar de specialistische kennis die wij niet hebben.” MVV, dat vrijdag thuis tegen FC Eindhoven zou spelen, schaart zich volledig achter het besluit om alle wedstrijden in het profvoetbal tot 31 maart uit het programma te halen. ,,Dit is de enige juiste beslissing. Zeker als je ziet dat alle omliggende landen ook verregaande maatregelen nemen. Ik had dit besluit eigenlijk al eerder verwacht.”