Iedere Limburger heeft een coronaverhaal: ‘Kunnen we onze maandlasten betalen?’

Print
Iedere Limburger heeft een coronaverhaal: ‘Kunnen we onze maandlasten betalen?’

Afbeelding: Getty Images

Blerick / Bunde / Maastricht / Geleen / Roermond / Baarlo / Sittard / Heerlen / Hoensbroek -

De meeste Limburgers hebben inmiddels een eigen coronaverhaal, blijkt uit een oproep aan lezers van ‘De Limburger’. Ze merken het in praktische of financiële zin en maken zich zorgen. Of ze ergeren zich aan de angst en de ophef. „Kunnen we onze maandlasten nog wel betalen?”

„Ik ben woensdag teruggekomen uit Rome. Dat is een spookstad geworden”, zegt Melanie Jennes uit Doenrade. Ze was voor een halfjaar in de Italiaanse hoofdstad voor haar studie media en cultuur, maar na een maand is ze op dringend verzoek van haar universiteit in Utrecht teruggekeerd. Op het vliegveld in Rome hielden alle passagiers keurig één meter afstand tot elkaar, in het vliegtuig mochten slechts twee mensen per rij plaatsnemen. „Maar eenmaal geland in Nederland ging iedereen tegen elkaar aan staan. Er is een groot contrast tussen Nederland en Italië.”

Knuffelen

Melanie zit nu thuis bij haar ouders. Op advies van haar huisarts blijft ze binnen. „Ik heb lichte paniek, want ik ben in Venetië tijdens het carnaval geweest. Ik ben verkouden en hoest, maar niet ernstig genoeg voor een test. De dokter zegt dat ik vanaf nu niet meer mag knuffelen, maar op het vliegveld bij aankomst wil je dat toch even doen.”

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Tussen het grote aantal reacties op de corona-oproep van De Limburger zat ook enige verontwaardiging over de paniek en de hype die zouden worden veroorzaakt. „Het heeft totaal geen invloed, er is erg veel ophef”, meldt iemand. Maar dat was nog ruim voor de persconferentie van premier Rutte en het RIVM over nieuwe maatregelen.

Er zijn mensen die een reis hebben geboekt en geannuleerd, zoals Jolanda Kerstges-Hornesch uit Geleen. Ze zou met zussen en schoonzus naar Florida gaan, maar het vliegverbod van Trump trekt daar een streep door. Kevin Jeukens uit Maastricht schrapt zijn weekendje Disneyland. Anderen aarzelen nog met het afblazen van hun vakantie. Maar dit zijn luxeproblemen, relativeert Jolanda Kerstges.

Autosalon

Bij anderen trekt het virus diepe financiële sporen, zoals bij Benjamin Fichtner. De Heerlenaar maakt video’s voor internationale beurzen en conferenties. De evenementenbranche wordt misschien wel het hardst getroffen, schetst hij. „T-Mobilecongress in Barcelona, Autosalon in Genève, Balad Beast in Jeddah, een Fifaconferentie in Ethiopië”, somt Fichtner op. „Daar had ik allemaal opdrachten voor. Maar die zijn allemaal geannuleerd, soms door de overheid, soms door de organisatie zelf.”

Lees ook: Limburgse theaters gaan dicht, bioscopen deels open, concerten geannuleerd

Hij schat zijn omzetderving op dertig- tot vijftigduizend euro. „Dit leek mijn beste jaar te worden met veel grote opdrachten. Maar het is gecrashed van 150 naar 0 procent. Ik hoop op financiële hulp, ik sta open voor alles.” Hij is hoofdkostwinner, zijn vriendin Rebecca verdient als verpleegkundige een stuk minder. „Kunnen we onze maandlasten nog wel betalen?”, is haar grote zorg.

Handcrème

Diverse werkgevers hebben al maatregelen getroffen. „Mijn bedrijf heeft elke afdeling in tweeën gesplitst”, zegt Gerrit Verhoeff uit Heerlen over Euroclear. „De ene helft werkt van thuis uit en de andere op kantoor. In het weekend wordt grondig gereinigd en de volgende week draaien de teams om.”

Chris Vaessen behoort met zijn longproblemen tot een risicogroep. Daarom is de Blerickenaar uit voorzorg door zijn baas naar huis gestuurd. Josje de Wit werkt in de thuiszorg. „Je weet niet wie er bij de cliënten over de vloer komen en of ze ziek zijn. Tja, dat wordt dan afwachten of je klachten krijgt”, zegt de vrouw uit Bunde. Bovendien zijn haar handen droog van al het wassen. „Ik heb wat extra handcrème ingeslagen.”

Deadlines

De scholen blijven vooralsnog open, maar ook het onderwijs merkt het nodige. De dochter van Bianca Schmeitz kon niet naar school vanwege een gebrek aan leerkrachten. Ida Spoor uit Roermond studeert in Den Bosch. „Excursies en lessen zijn afgezegd, lessen worden soms via Skype gegeven en deadlines zijn verzet. En de treinen tussen Roermond en Den Bosch zijn zo goed als leeg.”

Lees ook: Katholieke kerk schrapt weekendmissen vanwege coronavirus

Stanley Bruurs van Gilde Opleidingen in Venlo baalt dat Shrek, de musical komende week niet doorgaat en is verplaatst naar juni. En Roy Geurts uit Baarlo breekt zich het hoofd over het wel of niet afgelasten van de beugelcompetitie. Groot leed, klein leed, zorgen, irritatie: corona raakt ons allen.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen