Limburgse theaters gaan dicht, bioscopen deels open, concerten geannuleerd

De theaterzalen in Limburg blijven leeg tot in ieder geval 31 maart. © Peter Schols

Limburgse theaters annuleren alle voorstellingen tot en met 31 maart, musea sluiten de deuren. Maar bioscopen staan maximaal 100 bezoekers per zaal toe. Concerten worden verplaatst, exposities afgelast. Het culturele veld in Limburg ligt plat door Corona.

onze verslaggevers

Een van de grote klappen valt in de Limburgse theaters. In de schouwburgen en theaters van Venlo, Roermond, Maastricht, Sittard, Heerlen en Kerkrade zijn in ieder geval alle voorstellingen tot en met 31 maart afgelast. In Weert zat het management van het Munttheater donderdagavond nog in overleg.

„Het was absoluut geen makkelijke keuze,” zegt Rocco Malherbe van Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade en Heerlen. „Met 8000 à 10.000 bezoekers per week draaien de theaters in Kerkrade en Heerlen topweken. De impact op de hele theaterbranche is gigantisch.” Ook zijn collega Gaby van Wegberg van Theater aan het Vrijthof Maastricht moet noodgedwongen het theater sluiten. „Dat zijn tot en met 31 maart 40 voorstellingen. We gaan uiteraard proberen zoveel mogelijk - het liefste - alle voorstellingen proberen te verplaatsen, maar dat zal niet altijd lukken. We hopen dat het publiek daarvoor begrip heeft.”

Datzelfde proberen ze bij Theater De Oranjerie in Roermond. Ook daar wordt in overleg met impresariaten gezocht naar alternatieve data. Mochten die niet gevonden worden, dan krijgt het publiek so wie so zijn geld terug, zegt een woordvoerster. „Mocht er een nieuwe datum gevonden worden voor een voorstelling en mensen zijn dan verhinderd, ook dan kunnen ze hun geld terugkrijgen. Bij De Maaspoort in Venlo stonden nog tot het einde van de maand 27 voorstellingen geagendeerd. Of en zo ja welke regeling daar met publiek wordt getroffen nu alle voorstellingen zijn geannuleerd , was donderdagmiddag niet duidelijk.

Bioscopen

Het lijkt er op dat een avondje uit in bioscopen wel nog gangbaar blijft. Bioscoopketens Vue in Kerkrade en Foroxity - met vestigingen in Roermond en Sittard - laten weten wel open te blijven maar maximaal 100 mensen per zaal zullen toestaan. Een woordvoerder van CityCinema in Venlo en Service-Bioscoop Luxor in Reuver geeft datzelfde aan. In zalen waar normaal gesproken honderd man kunnen zitten, worden nu maximaal vijftig bezoeker toegelaten om ze enige ruimte en afstand tot elkaar te gunnen, zegt de woordvoerder.

© Luc Lodder

Diverse musea sluiten daarentegen weer wel hun deuren. Het Bonnefantenmuseum, het Natuurhistorisch Museum, het Museum aan het Vrijthof in Maastricht en het Limburgs Museum in Venlo doen dat bijvoorbeeld. „Met pijn in het hart, maar we hebben geen andere keuze”, zegt Erik de Jong van het Museum aan het Vrijthof na overleg met collega Stijn Huijts van het Bonnefantenmuseum en de gemeente Maastricht.

Gezelschappen

Bij Limburgse theatergezelschappen is het nieuws ingeslagen als een bom. Algemeen directeur Simone Mager van Het Laagland in Sittard: „Ik werk 25 jaar in de culturele sector, maar heb nog nooit zo’n ingrijpende actie als deze meegemaakt. Wij moeten helaas twintig voorstellingen van Kanonnenvoer annuleren. Zonde, maar ook begrijpelijk. Omdat wij nog nooit met zo’n situatie te maken hebben gehad, is er nog veel onbekend over welke impact dit op ons gezelschap heeft. Wat er met de verkochte kaartjes gaat gebeuren weet ik niet, evenals of er vervangende data gaan komen. De rekening van het annuleren kan niet eenzijdig bij de gezelschappen worden gelegd, ik ga ervan uit dat we hier goed overleg met de podia over hebben. Deze maatregelen moeten alleen niet nog een maand langer duren, want dan gaan we het financieel wel echt voelen.”

Servé Hermans, artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht laat weten dat alle voorstellingen van The Great Gatsby en Jungfrau zijn afgelast. Hermans is het absoluut eens met de beslissing van de overheid om evenementen met meer dan honderd man af te gelasten. „Het welzijn van mensen is het belangrijkste.” Wel maakt hij zich veel zorgen: „Een avondje niet spelen kost ons een aantal duizend euro. Voor de komende twee weken kunnen we dat nog wel opvangen, maar we hebben het nog nooit zo druk gehad de komende paar maanden: er staan 130 activiteiten gepland, zoals voorstellingen en debatten. Mocht deze maatregel blijven, dan kost ons dat tonnen en gaan we uiteindelijk failliet.”

Verder heeft ook philharmonie zuidnederland tot eind maart alle concerten gecanceld en schorten poppodia zoals De Nieuwe Nor in Heerlen en Grenswerk in Venlo alle concerten op tot en met 31 maart.