IC’s lopen vol, keuzes worden moeilijker

Print
IC’s lopen vol, keuzes worden moeilijker

Ziekenhuizen beschikken over speciale quarantainekamers. Afbeelding: AD

Nederlandse ziekenhuizen kampen met forse problemen door de corona-uitbraak. Intensive cares liggen vol, voorraden raken op. Artsen houden rekening met een Italiaanse ‘oorlogssituatie’.

Verschillende intensive cares van Nederland liggen ‘vol’, meldt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). „In Breda en Tilburg gaat het nu hard, daar merk je dat de intensive care volloopt. Normaal gesproken leg je patiënten in isolatie, maar als de isolatie vol ligt, ga je ook andere IC-bedden gebruiken. Nu kun je ook een hele unit afsluiten voor corona.” Hans Kuijsten, medisch specialist op de intensive care van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), die ook voorzitter van het landelijk netwerk van IC-regio’s is, bevestigt dat IC’s in Tilburg, Breda, Oss en Uden „nu al kampen met piekdrukte”.

614 gevallen

Door de snelle stijging van het aantal patiënten in Nederland – gisteren meldde het RIVM 614 bevestigde gevallen – voorziet Gommers ook buiten Brabant een tekort aan IC-bedden. „Na het weekend verwachten wij dat de ziekenhuizen vollopen met coronapatiënten. In de regio Rotterdam-Rijnmond houden we er rekening mee dat wij dan dezelfde problemen hebben”, vervolgt Gommers, die zelf de intensive care van het Rotterdamse Erasmus MC leidt. „De verwachting is dat wij na Brabant de volgende zijn.” Geplande operaties worden door het stijgende aantal coronapatiënten in meerdere ziekenhuizen afgezegd of uitgesteld. De hoogleraar intensive care geneeskunde verwacht dat de afdelingen voor de meest zieke patiënten die continu zorg en bewaking nodig hebben, „over twee weken mogelijk vol liggen”. „We zijn nu voor het Erasmus een plan aan het maken om vijftig extra beademde plekken te maken voor nieuwe coronapatiënten. Als het zo hard gaat als in Italië, verwacht je dat die bedden over twee tot drie weken nodig zijn.’’

Afwegingen

De NVIC houdt rekening met een Italiaanse ‘oorlogssituatie’, waarbij ziekenhuizen staan voor schrijnende afwegingen. „Dan maak je de keus: wie heeft er de meeste kans bij behandeling op de intensive care? Bepaalde patiënten hebben minder kans dan coronapatiënten. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn van buiten het ziekenhuis, die niet meteen gereanimeerd zijn.”

Ook ouderen, mensen met meerdere aandoeningen of extreem premature kinderen (tot 24 weken), komen dan mogelijk niet meer in aanmerking voor de IC. „Dat zie je nu in Italië, waar mensen van boven de 70 al niet meer worden opgenomen op de intensive care.’’ Gommers benadrukt dat Nederland nu ook moet ‘doorpakken’. „Het gaat over leven en dood.” Behalve met een tekort aan IC-bedden, kampen ziekenhuizen door het hele land ook met een beperkte voorraad aan medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes en desinfecteermiddelen, blijkt uit een inventarisatie. In het Tilburgse ETZ is bijvoorbeeld „nog voor enkele dagen voorraad”, zegt woordvoerder Wim Pleunis. „We hebben de nodige bestellingen uit staan, maar het is maar de vraag of die spullen geleverd kunnen worden.”

Beperkte voorraden

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bevestigt dat ziekenhuizen last hebben van beperkte voorraden. NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst: „Het belangrijkst op dit moment zijn de tekorten van verbandmateriaal, gazen en bijvoorbeeld sterillium, dat is desinfectiemiddel. Er is nog wel voorraad, maar er komt niets nieuws bij, omdat in China de productie stilligt.”

Meerdere ziekenhuizen melden ook dat ze te kampen hebben met diefstal. Zo verdwenen gisteren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch mondkapjes en desinfecterende handgel. Longarts Hans in ’t Veen van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland bevestigt dat ook: „Alles wordt hier gejat, alles verdwijnt, overal in alle ziekenhuizen. Dat zijn niet alleen patiënten geweest, dat kan niet anders. Als het zo doorgaat worden we allemaal besmet.’’

Van der Horst: „Diefstal is echt onuitstaanbaar irritant.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee