Formule 1 werkt aan nieuwe kalender voor dit jaar

Print
Formule 1 werkt aan nieuwe kalender voor dit jaar

We hebben plannen om het seizoen opnieuw op te bouwen en zoveel mogelijk races die zijn afgelast weer in te plannen”, zei Ross Brawn, sportief directeur van de F1. Afbeelding: AFP

De organisatie van de Formule 1 heeft al plannen om de kalender voor dit seizoen aan te passen. Na de Grote Prijs van China werd vrijdagochtend ook de openingsrace van dit weekeinde in Australië afgelast vanwege het coronavirus. De kans bestaat dat ook de komende races in Bahrein (22 maart) en Vietnam (5 april) niet doorgaan.

Over de GP van Nederland, op 3 mei op het vernieuwde circuit van Zandvoort, wilden de directeuren van de Formule 1 nog niets zeggen.

„We hebben plannen om het seizoen opnieuw op te bouwen en zoveel mogelijk races die zijn afgelast weer in te plannen”, zei Ross Brawn, sportief directeur van de F1. „Deze situatie is voor iedereen nieuw. Ik heb in mijn carrière veel meegemaakt, een financiële crisis en allerlei drama’s, maar de omvang van deze situatie is enorm. We gaan het jaar herindelen en iedereen zal zich daarin een beetje soepel moeten opstellen.”

Volgende week staat de race in Bahrein op het programma. Toeschouwers zijn daar niet welkom. De kans is aanwezig dat de GP helemaal niet doorgaat, al is het maar omdat het coronavirus ook bij zeker één team rondwaart. Bij een medewerker van McLaren werd donderdag besmetting vastgesteld. De Britse renstal heeft nog eens veertien medewerkers voor twee weken in quarantaine geplaatst in Melbourne. De rest van het team gaat terug naar Groot-Brittannië, maar ze moeten daar in ieder geval twee weken het hoofdkwartier van McLaren in Woking mijden.

Lees ook: Grand Prix Australië definitief afgelast vanwege coronavirus

Chase Carey, de topman van de Formule 1, zat de afgelopen dagen in Vietnam voor topoverleg met de autoriteiten daar over de GP van begin april op het stratencircuit in Hanoi. De Amerikaan moest vanuit Vietnam naar Australië komen. Mede daardoor werd pas vrijdagochtend, kort voordat de eerste training in Melbourne zou beginnen, besloten om de openingsrace te cancelen. „Het is heel moeilijk om te voorspellen hoe alles gaat lopen”, zei Carey. „De situatie is nu anders dan twee dagen geleden, zelfs anders dan vier uur geleden. We moeten eerst alles hier in Australië netjes oplossen en dan gaan we kijken naar de volgende races. Het is een uitdagende situatie.”