Met deze hartige cake als tussendoortje, krijg je stiekem extra groenten binnen

foto Jaimy van Dijke

Een cake kennen we natuurlijk allemaal als iets zoets, maar je kunt een cake ook hartig maken. Neem bijvoorbeeld deze combi van courgette, zongedroogde tomaat en feta.

Jaimy van Dijke

Ik vind deze cake echt heerlijk als tussendoortje. Tussen maaltijden in heb ik niet altijd zin in iets zoets. Dan maak ik als alternatief een hartige snack. Deze cake laat ik, als ie uit de oven komt, volledig afkoelen. Dan snijd ik ’m in plakjes, die ik invries zodat ik gedurende de week van een portie hartige cake kan genieten. Bovendien zit in dit gebak een hele courgette verstopt! Dit tussendoortje is dus een goede manier om wat extra groenten binnen te krijgen. De feta en zongedroogde tomaten zijn naast de kruiden echte smaakmakers.

Ingrediënten

1 grote courgette, grof geraspt

120 gr feta

6 zongedroogde tomaatjes

40 gr walnoten

2 eieren

1 tl tijm

1 tl rozemarijn

85 ml melk (ik gebruik havermelk)

250 g zelfrijzend bakmeel

75 ml zonnebloemolie

een snuf zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius en gebruik boven-en onderwarmte.

2. Rasp de courgette en knijp de groente volledig uit, totdat het overtollige vocht eruit is. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes. Hak de walnoten fijn.

3. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel en voeg hierbij het bak-poeder, een snuf zout, tijm en rozemarijn.

4. Doe de eieren erbij en voeg de zonnebloemolie eraan toe. Meng tot een deeg. Dit kan in een keukenmachine, maar ook met een garde.

5. Voeg hierbij de geraspte courgette, zongedroogde tomaatjes, walnoten en kruimel de feta erover. Meng goed door elkaar.

6. Vet een bakvorm goed in en doe het mengsel erin. Bak de hartige cake in ongeveer 45 minuten af. Test met een prikker of de cake volledig gaar is. Indien deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.