Topsporters plots noodgedwongen thuis: ‘Misschien is mijn vriendin me straks beu’

Print
Topsporters plots noodgedwongen thuis: ‘Misschien is mijn vriendin me straks beu’

Poels in de Ronde van Valencia. Afbeelding: Getty Images

Blitterswijck / Maastricht / Itteren / Nieuwstadt -

Door de wereldwijde coronacrisis is de volledige sportwereld zo goed als tot stilstand gekomen. Ook veel Limburgse topsporters ondervinden de gevolgen van de drastische maatregelen. „Ik voel me verantwoordelijk voor de ouderen en de zwakkeren.”

Wout Poels

Wielrenner Wout Poels zit momenteel ‘werkloos’ thuis in Monaco vanwege het coronavirus. De renner had nu de Tirreno-Adriatico moeten rijden, maar die is afgelast. „Heel jammer natuurlijk, maar volledig begrijpelijk. Ik zou het heel erg vinden als ik het virus oploop door onzorgvuldigheid en er daardoor iemand komt te overlijden. Ik zal er zelf niet zo ziek van worden, maar ik voel me wel verantwoordelijk voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.”

Poels woont op zo’n tien kilometer van de Italiaanse grens. „Veel mensen reageren best laconiek, maar als je ziet dat heel Italië op slot zit, dan besef je: dat doen ze niet zomaar. Raar eigenlijk dat wij hier nog vrij kunnen bewegen, alsof zo’n virus zou weten waar de grens ligt. Maar ik laat me leiden door de experts.”

De renner van Bahrain-McLaren zat enkele dagen noodgedwongen in quarantaine toen de UAE Tour vanwege het coronavirus werd stilgelegd. „Dat waren twee vreemde dagen. Ik werd getest op het virus, maar testte negatief, gelukkig. We hebben een beetje gekaart en gekeken naar autoraces die op het circuit naast het hotel werden verreden.”

Lees ook: Sportwereld in shock en vol met vraagtekens

Op dit moment werkt de Limburger ‘gewoon’ zijn trainingen af. „Ik kan niet veel anders doen. Ja, het is onzeker, balen en het is mijn broodwinning. Maar het is ook maar sport. Normaal gezien rijd ik de Ronde van het Baskenland, maar we zullen zien of dat nog doorgaat. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Als de Tour niet doorgaat? Dat zou pas echt bizar zijn.” Aan hamsteren heeft Poels nog niet gedacht. „Nu je het zegt. Ik zag dat Engelsen massaal toiletpapier inslaan. Dan denk ik: er zijn toch belangrijkere goederen dan dat? Je kont kun je ook met een washandje onder de douche afvegen. Gek genoeg heeft mijn vriendin wel voor een paar weken voer voor mijn hondje Ralphy ingeslagen. Dus hij hoeft zich geen zorgen te maken.”

Topsporters plots noodgedwongen thuis: ‘Misschien is mijn vriendin me straks beu’
Bo Ummels. Foto: Luc Lodder

Bo Ummels

Bo Ummels werd donderdagmiddag geconfronteerd met het nieuws dat de marathon van Rotterdam, die gepland stond voor zondag 5 april, is uitgesteld. De Maastrichtse marathonloopster wilde juist in die race proberen de olympische limiet te lopen. „Toen ik het hoorde, heb ik wel even flink gevloekt”, geeft ze toe. „Je voelde het ergens wel aankomen. Zeker toen bekend werd dat de marathons van Parijs en Rome zouden worden afgelast. Maar als de realiteit dan binnenkomt, is dat toch wel even moeilijk. Dit is echt een enorme domper.”

Ummels werkte al maanden toe naar het moment in Rotterdam. „Die hele planning loopt nu totaal in de soep, maar je kunt er niks tegen doen. Er zit niks anders op dan het maar gewoon te accepteren.”

Lees ook: Dumoulin terug van hoogtestage om coronavirus

Is het een mogelijkheid om de olympische limiet proberen te lopen in een andere marathon? „Misschien wel, maar ja, er zijn er nu zoveel afgelast dat het de vraag is of er de komende tijd überhaupt wel eentje doorgaat.” Bovendien is het maar de vraag of ze nog mee mag doen aan een andere marathon. „Daar komt dan iedereen op af. Zo’n organisatie krijgt waarschijnlijk heel veel verzoeken van heel veel marathonlopers.”

De kans is dan ook groot dat Ummels haar eerstvolgende marathon pas in het najaar kan lopen. Kwalificeren voor de Spelen zit er dan niet meer in. Of die moeten ook worden uitgesteld. „Ik moet me er bij neerleggen, kan niks anders doen dan deze situatie accepteren. Ik blijf voorlopig gewoon lekker doortrainen en dan zie ik wel wat er gebeurt.”

Topsporters plots noodgedwongen thuis: ‘Misschien is mijn vriendin me straks beu’
Demi Schuurs. Foto: AFP

Demi Schuurs

Ze is even behoorlijk de kluts kwijt, door het vele reizen. „Ik wist vanochtend niet eens welke dag het vandaag is. Soms denk ik even dat ik nog aan het dromen ben, het is heel vreemd allemaal”, zegt Demi Schuurs. De Limburgse tennisster is net terug uit de Verenigde Staten, waar ze het prestigieuze toernooi van Indian Wells zou spelen. „Ik was daar al drie dagen aan het trainen, maar toen kregen we van het ene op het andere moment te horen dat alles geannuleerd was.” Terug naar huis dus, om niet veel later opnieuw op het vliegtuig te stappen voor een toernooi in Miami. Althans, dat was het plan. Door het Amerikaanse inreisverbod voor alle Europeanen is ook dat nu van de baan. „Ik dacht nog heel even: misschien kan ik nog snel gaan voordat dat verbod ingaat. Maar je hebt grote kans dat het toernooi in Miami ook geannuleerd wordt. Ik wil niet weer voor niks op en neer vliegen.”

Lees ook: Vlaamse wielerkoersen in maart gaan definitief niet door

Als gevolg van de wereldwijde coronacrisis zit Schuurs dus nu plots thuis. „In mijn oorspronkelijke planning zou ik tot en met oktober maar twintig dagen thuis zijn, was ik iedere week volle bak aan het spelen. Ik zei al tegen mijn trainer: na de Olympische Spelen kun je me opvegen.” Niets van dat alles, voorlopig. „Nu zit ik thuis, misschien wel voor een maand. Dat ben ik niet echt gewend. Ik heb al tegen mijn vriendin gezegd: misschien ben je me over een paar weken wel beu.”

Ook praktisch moet er nu plotseling een boel geregeld worden. „Ik ga nu kijken of ik het geld voor de vliegtickets terug kan krijgen. Bij hotels zal dat niet zo’n probleem zijn; die worden vaak geregeld door het toernooi of zijn makkelijk te annuleren. Los daarvan: als ik zes weken niet speel, heb ik ook zes weken geen inkomen. Dat is wel een verschil met bijvoorbeeld een voetballer met een vast contract.”

Haar deelname aan de Olympische Spelen, die voor Schuurs afhangt van vormbehoud, komt voorlopig niet in gevaar. „Ik loop nu geen punten mis, want anderen kunnen ook niet spelen.” Wel worden achter het hele evenement nu links en rechts al voorzichtig vraagtekens geplaatst. „Ik zag daar al wat artikelen over voorbijkomen ja. De Spelen zijn voor mij echt een droom. Dat ik dan eindelijk kan en mag meedoen en dat het dan niet doorgaat. Het zal toch niet waar zijn? Ik wil er nog niet te veel mee bezig zijn.”

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen