En wéér vieren ze in Roerdalen geen bevrijding, deze keer door de coronacrisis

Print
En wéér vieren ze in Roerdalen geen bevrijding, deze keer door de coronacrisis

Bij de bevrijdingsfeesten van Roerdalen zouden meer dan honderd re-enactors en acteurs aanwezig zijn geweest. Afbeelding: Johannes Timmermans

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje -

In Roerdalen zijn de groots opgezette bevrijdingsfeesten in alle zes de kernen geannuleerd. Ze zouden vrijdag beginnen en tot zondag duren. De burgemeester sluit niet uit dat de festiviteiten alsnog doorgaan op 5 mei. „Maar het is nog te vroeg daar definitief iets over te zeggen.”

Vijfenzeventig jaar geleden begroeven ze hun doden na vele zware gevechten en bombardementen, terwijl ze eigenlijk de bevrijding hadden willen vieren. Nu, al die jaren later, hadden ze het heel graag in alle hevigheid wél willen doen, daar in al die zes kernen van de huidige gemeente Roerdalen. Maar nu gooit de meest recente maatregel in de strijd tegen de coronacrisis roet in het eten.

Veel op stapel

Vanuit een ‘basiskamp’ bij kasteel Montfort zouden alle zes de kernen van de huidige gemeente in een colonne voor de duur van steeds twee uur worden bezocht. Tal van verenigingen waren daar bij betrokken, legervoertuigen, meer dan honderd re-enactors waren besteld voor een zogenoemde ‘mockbattle’. Er stond een bevrijdingsconcert, een filmvoorstelling en nog heel veel meer op stapel.

Lees hier alles over 75 jaar bevrijding

Maar na spoedberaad in het gemeentehuis is donderdagavond aan de organisatoren geadviseerd het feest te schrappen, zegt burgemeester Monique de Boer, die er buikpijn van heeft. „Mensen zijn er nota bene anderhalf jaar mee bezig geweest. En dan dit! Omdat ze het 75 jaar geleden niet intens hebben kunnen vieren, hadden ze het heel graag nu gedaan. Heel zuur dat dat nu niet kan. En heel belangrijk om al die vrijwilligers in al die kernen een hart onder de riem te steken.”

Binding

Gouverneur Theo Bovens deed dat donderdagmiddag al door te bellen met organisatoren. „Hij was graag zelf vrijdagavond bij de start geweest, niet op de laatste plaats vanwege zijn binding met de regio. Bij bombardementen in de oorlog stierven hier veel van zijn familieleden” , zegt De Boer.

Lees hier al het nieuws rondom het coronavirus

Liefst hoopt De Boer dat de organisatie in staat is de festiviteiten op een later tijdstip toch te laten plaastsvinden. In het crisisoverleg van donderdagmiddag is dat gesuggereerd, maar verder is daar niets over geadviseerd of afgesproken. „Daarvoor is het nu nog te vroeg. Maar 5 mei zou natuurlijk een mooie datum zijn om dat te doen.” Alleen weet nu niemand hoe de vlag er dan bij hangt, maakt De Boer duidelijk.